| 2021. május. 22. | 1 perc olvasás

Orbán Viktor: a mai naptól megszűnik a maszkviselési kötelezettség szabadtéren

Megvan az ötmilliomodik beoltott magyar állampolgár, így a mai naptól megszűnik a maszkviselési kötelezettség szabadtéren, vagyis nem kell maszkot hordani az utcákon, köztereken – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Facebook-oldalán.

A kormányfő azt mondta, hogy „hónapok óta mondjuk, hogy ha vissza akarjuk kapni a normális, egészséges, derűs életünket, akkor a vírussal szemben az oltással védekezhetünk sikeresen. Ezt a célt most elértük, mindenkinek köszönetet mondok, aki beletette ebbe a munkáját, azoknak is, akik bátrak voltak és vállalták, hogy beoltatják magukat. Akik még nem tették, őket kérem, hogy az eredmények megőrzése érdekében vegyék fel az oltást. Az operatív törzs úgy döntött, hogy a mai naptól nem kell maszkot viselnünk a szabadtéren, az utcán sem, a köztereken sem. Ez azt jelenti, hogy búcsút inthetünk a maszkunknak, elköszönhetünk tőle. Itt a vége, fuss el véle, kedves maszk, viszontlátásra, goodbye!

Az ötmilliomodik beoltottal számos járványügyi korlátozás szűnik meg. A Magyar Közlönyben pénteken megjelent rendelet azt mondja ki, hogy az „ötmilliomodik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon”, vagyis jelen esetben vasárnap lép hatályba a rendelet.

 

Május 23-tól tehát

-megszűnik a kijárási tilalom

-megszűnik az üzletek, vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja

-ismét szabad lesz a sport a közterületeken

-a magán- és családi rendezvények 50 főig korlátozás nélkül megtarthatók

-lakodalom 200 fővel korlátozás nélkül megtartható

-a zárt térben tartott rendezvények védettségi igazolvánnyal látogathatók

-a szabadtéri rendezvények maximum 500 fővel, korlátozás nélkül tarthatók meg

-zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható

Legnépszerűbb cikkek