| 2 perc olvasás

Orbán Viktor: a vasárnapi EP-választáson kapunk egy esélyt a háború megállítására

Minden nap fogy a remény az orosz-ukrán háború megállítására, de az európai parlamenti választáson még kapunk egy esélyt erre - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor hangsúlyozta: minden háború előkészítésének történetében van egy pont, amikor már nem lehet visszafordulni, és ehhez értékelése szerint nagyon közel vagyunk.

Úgy vélte: a vasárnapi EP-választáson "kapunk egy esélyt" a háború megállítására, aztán lesz néhány nehéz hónap, amit "túl kellene élnünk" az amerikai választásig.

Ha addig nem robban be az orosz-ukrán frontvonalon a háború, akkor még novemberben, ha Donald Trump visszatér, egy jó európai választással a hátunk mögött csinálhatunk egy össznyugati transzatlanti békekoalíciót, és azzal meg lehet állítani a háborút - mondta.

Orbán Viktor hozzátette: ha valaki visszanéz az elmúlt két évre, akkor könnyen beláthatja, hogy "egyre gyorsuló ütemben megyünk bele a nyílt konfliktusba".

Aki azt állítja, hogy nincs közvetlen háborús veszély, becsapja az embereket

- tette hozzá. A kormányfő szerint a békepárti erőket próbálják elhallgattatni, példaként a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletet és a Békemenetről szóló internetes tudósítások felfüggesztését említette.

Elmondta, egy háború, egy közvetlen katonai konfliktus előkészítése zajlik. Az oroszok azonban nem egy harmadrendű ország, minden nyugati lépésre válaszlépés lesz, ez hozza magával a háború kiterjedését.

Az utolsó pillanatokban vagyunk, centiméterekre vagyunk a visszatérésre már lehetőséget nem adó pont elérésétől. Most kell cselekednünk

- fogalmazott Orbán Viktor.

Ha abba csak a kisujjunkat is beletesszük, akárcsak a tervezési fázisban is részt veszünk, be fog bennünket szippantani - mondta a kormányfő.

Amikor a NATO igazán megindítja majd ukrajnai katonai misszióját, akkor Magyarország területe és a NATO részvételéhez, a NATO számára felajánlott magyar katonai egységek fölötti irányítás átkerül nemzeti hatáskörből a NATO-parancsnokhoz

- hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ha ez bekövetkezik, akkor elvesztettük a szuverenitásunk egy nagyon fontos részét, átadtuk a szuverenitásunk nagyon fontos részét, és onnantól kezdve nem tudjuk a magyar csapatokat kívül tartani a háborún - jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök nagyon közelinek nevezve a pontot, amikor kilépünk az ukrajnai szerepvállalást előkészítő minden NATO-akcióból, hozzátéve, a lépést még meg kell tárgyalni a szervezet jelenlegi és leendő főtitkárával.

Világossá kell tennünk, hogy Magyarországnak joga van ragaszkodni a NATO alapszerződéséhez, amihez csatlakoztunk - fogalmazott, hangsúlyozva, a dokumentum védelmi szerződésként határozza meg a szervezetet.

Borítókép; korábbi felvétel/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Legnépszerűbb cikkek