| 2021. július. 15. | 2 perc olvasás

Orbán Viktor: Augusztus 1-től lehet felvenni a harmadik oltást

Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e harmadik oltás vagy sem, a WHO is közzétett egy ezzel kapcsolatos szkeptikus állásfoglalást. Félni azonban nem kell ettől, a kormány ugyanis lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét, de azt ajánlják, hogy a második oltás után teljen el négy hónap, és a háziorvosok szükség esetén ettől eltérhessenek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Oltási rend nem lesz, mert minél kevesebb adminisztrációval akarják terhelni az egészségügyet – tette hozzá a kormányfő. A szükséges mennyiségű vakcina rendelkezésre áll, az orvosok döntik majd el, hogy milyen típusú vakcinával oltsák az adott egyént. A harmadik oltás felvételének lehetősége augusztus 1-től áll majd rendelkezésre – mondta Orbán Viktor.

Az átoltottság tekintetben Magyarország a második helyen áll. A második oltást sokkal többen kapták meg hazánkban, mint más európai országokban.

Orbán Viktor elmondta, hogy az oltás kötelezővé tételnek nem a hívei, viszont tettek egy kivételt, az egészségügyi dolgozóknak fel kell vennie a koronavírus elleni oltást. Már eddig is voltak olyan oltások, amelyek nélkül valaki nem dolgozhatott az egészségügyben. Ez a lista most eggyel bővülni fog. Ők embereket gyógyítanak, így nem kockáztathatjuk, hogy ne legyenek beoltva – hangsúlyozta.

Csak akkor tudjuk megmenteni az embereket, ha ők is akarják, hogy megmentsük őket, vagyis felveszik az oltást. Az idősek 15 százaléka nem vette még fel a koronavírus elleni védőoltást – húzta alá. Ők veszélyben vannak, főleg, hogy megjelent a delta variáns, amely sokkal fertőzőbb, mint az eddigi mutációk. Éppen ezért azokat az időseket, akik még nem oltatták be magukat, személyesen fogják felkeresni a háziorvosok, rezidensek. De még így sem lesz kötelező az időseknek a vakcina felvétele. Ők döntenek, a kormány csak mindent meg akar tenni, amit csak tud – emelte ki Orbán Viktor.

Szeptemberben, az iskolakezdés előtt, minden iskolában oltási akciót fognak szervezni, ahol majd minden gyerek, szülő és pedagógus felveheti az oltást, azok közül, akik addig nem teszik meg.

Utazásra vonatkozó korlátozásokat nem hozott a kormány, viszont arra kéri az állampolgárokat, hogy csak azok utazzanak külföldre, akik megkapták a második oltásukat is. Erre azért van szükség, hogy ne hozzák be a vírus egy újabb variánsát.

A kormányfő hangsúlyozta, minden olyan vélemény, amely bizonytalanságot kelt, bajt okoz. Ez igaz bármilyen krízishelyzetben. Egy ilyen szituációban arra van szükség, hogy a nemzet összefogjon, és egy célért küzdjön. Egy vírushelyzetben pedig ez még fontosabb, hiszen ebben az esetben minden bizonytalanságot keltő álinformációval az emberek életét kockáztatják, veszélyeztetik.


Fotó: Magyarország kormánya

Legnépszerűbb cikkek