| 2021. november. 19. | 2 perc olvasás

Orbán Viktor: csak akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltatja magát

Bízik benne a kormány, hogy elegendőek lesznek a szigorított intézkedések, de a járvány neheze még csak most következik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában. Azt világosan látjuk, hogy akik nincsenek beoltva azok életveszélyben vannak, és a többiekre nézve is veszélyt jelentenek – tette hozzá a kormányfő.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a második vakcina után 4-6 hónappal az oltások védőereje gyengül, ezért a harmadik oltás felvétele szükségessé válik. A miniszterelnök elmondta, hogy a virológusok esküsznek arra a tényre, hogy a harmadik oltás jóval magasabb védettséget nyújt, mint tette azt a második. A baj oka az, hogy még mindig nincs mindenki beoltva, és csak akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki felveszi a vakcinát. A végén mindenkinek be kell majd oltatnia magát, ezért a miniszterelnök kért mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, és a jövő heti akcióhéten vegyék fel az oltást.

Orbán Viktor kiemelte, jó néhány súlyos betegség ellen be vagyunk oltva, így továbbra is csak a belátás segít.  Tízmillió emberből Magyarországon sok százezren nem élnének, ha nem kaptuk volna meg a halálos betegségek elleni oltásokat gyerekkorunkban.A miniszterelnök rémhírnek nevezte azokat a híreszteléseket, mely szerint nincs elegendő vakcina az országban. „Van elegendő oltásunk, nemhogy harmadszorra, de negyedszerre is be tudunk oltani mindenkit”– emelte ki, hozzátéve, hogy az oltás jól szervezett Magyarországon. A kiskunhalasi járványkórházzal kapcsolatban elmondta, amennyiben szükségessé válik a használata, kiemelt járványkórházzá válik majd. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy nincs szükség rá, hiszen elegendő szabad kórházi ágy áll rendelkezésre.

Az üzemanyagár maximalizálásával kapcsolatban elmondta, nem lehet tétlenül nézni, hogy az árak az égbe mennek, és amikor minden szakértő szerint az árak hosszú ideig magasak lesznek, akkor reagálni kell. - Úgy látom, Nyugaton még hezitálnak, egyedül Horvátországban léptek, de ott is csak egy hónapra maximalizálták az üzemanyag árát. A baloldal természetesen ez ellen fellázadt. A baloldal mindig is piaci árat követelt, míg mi más állásponton vagyunk – tette hozzá, emlékeztetve, hogy a baloldal a rezsicsökkentést is ellenezte. Orbán Viktor elmondta, hogy messze 80 százalék felett van az üzemanyagár maximalizálásának támogatottsága. A rezsicsökkentésről elmondta: úgy védjük meg a családokat, hogy létrehoztunk egy háztartási árszabási rendszert. Korábban a vállalkozások számára ez nem volt nyitott, most a kisvállalkozásoknak lehetősége lesz a belépésre. Emlékeztetett rá, hogy a brüsszeli bürokrácia ellenzi a rezsicsökkentést. - Brüsszelben a multik diktálnak, az, hogy tőlük vesszük el a pénzt és szétosztjuk az emberek között, ott olyan, mint a fehér holló. A multik mindig elkezdik védeni az érdekeiket, és úgy állítják be a dolgokat, mintha az ő érdekük közérdek lenne – részletezte. A kormány az emberek oldalán áll, a baloldal pedig a multik mellett. 2010 előtt kétszer-háromszor drágább volt a rezsi, miközben azt ígérték, hogy nem lesz emelés.Egyetértés van abban, hogy a 2021-es év leginkább a családokat viselte meg, így az a döntés született, hogy a többletbevételeket a családok kapják meg.

 - Ha 5,5 százalékos növekedés lesz, akkor a családok visszakapják a befizetett adójukat. Az 5,5 százalékos növekedés biztosan meglesz. A korábban várt magasabb növekedés azért nem sikerült, mert világszinten termékhiány lépett fel – mondta. A világszintű chiphiány nagy mértékben érinti a hazai autógyártást, és ha a globális ellátási láncok működnek, akkor akár hét százalék feletti növekedés is lehetett volna.

Legnépszerűbb cikkek