| 2021. április. 30. | 2 perc olvasás

Orbán Viktor: Eljött a pillanat, szombat reggel nyithat az ország

Korábban úgy védekeztünk, hogy elzárkóztunk. Ezzel a vírus terjedését lassítottuk. De most már támadásban vagyunk. Mert a vakcina olyan, mint a golyóálló mellény, a vírus lepattan róla - fogalmazott a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szombat reggeltől módosul a kijárási tilalom, éjfélig kell majd hazaérni, továbbá a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára és a velük érkező kiskorúaknak megnyílnak bizonyos helyek, mert a mai vagy a holnapi nap folyamán egész biztosan meglesz a négymillió beoltott – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A kormányfő elmondta, hogy a 16 és 18 év közöttiek oltása az érettségi után indul, amihez Pfizer vakcinát fognak használni, ezért ma még lehet oltakozni Pfizerrel, legközelebb viszont hetek múlva kerülhet erre sor. Ennek oka, hogy a fiatalok számára félreteszik a szükséges vakcinákat.

"Korábban úgy védekeztünk, hogy elzárkóztunk. Ezzel a vírus terjedését lassítottuk. De most már támadásban vagyunk. Mert a vakcina olyan, mint a golyóálló mellény, a vírus lepattan róla"– fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő ugyanakkor hozzátette, hogy még felelősséggel tartozunk mások felé, mivel még nem vagyunk túl a járványon, még nincs mindenki beoltva.

„Most már többségben vannak a védettek, a beoltottak, így indokolt, hogy hozzájuk igazodjunk, hogy ők kedvezményeket kapjanak" – mondta a kormányfő.

Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminisztert felhatalmazták arra, hogy Magyarország a számára fontos országokkal kössön országközi megállapodást, hogy elfogadják egymás oltási igazolványát, és az emberek karantén-kötelezettség nélkül tudjanak utazni.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet: tévhit, hogy a keleti vakcinákkal beoltottak nem tudnak utazni majd.

"Ez nem igaz, hiszen már Németország is orosz vakcinát vásárol. Nem lesz semmi megkülönböztetés a keleti és a nyugati vakcina között" – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Bár sportrendezvényeket lehet már látogatni a négymillió beoltott után, lakodalmakat még nem lehet tartani. Erre az a magyarázat, hogy a sportrendezvényeket is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, viszont egy lakodalom esetében ezt nem lehet előírni, ott keverednének a beoltottak és a nem beoltottak.

"Egyelőre nem tudjuk, hogy a következő nyitási lépés négy és félmilliónál vagy ötmilliónál fog-e bekövetkezni" – mondta Orbán Viktor. Már nem kell várni az oltásra, hiszen van annyi vakcina, hogy ha valaki regisztrál, már akár aznap meg tudja kapni az oltást, függetlenül attól, hogy hány éves és milyen egészségügyi állapotban van.

Legnépszerűbb cikkek