| 2021. július. 2. | 1 perc olvasás

Orbán Viktor: Pénteken elérjük az 5,5 millió beoltottat

Második napja nincs halálos áldozata a vírusnak, és mindössze huszonketten vannak lélegeztetőgépen. Emellett a mai nap folyamán el fogjuk érni az öt és félmillió beoltottat, ezért szinte mindenhol megszűnik a kötelező maszkviselés – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának adott interjújában.

A kormányfő hozzátette, hogy a nap folyamán eléri az ötmilliós küszöböt azok száma, akik már a második oltást is felvették.

Ha elérjük az 5,5 millió beoltottat, akkor további enyhítések jönnek: nem lesz kötelező a maszk, csak a kórházakban és a szociális intézményekben. Aki akar, az továbbra is hordhat maszkot.
Nem kell majd védettségi igazolvány szállásokra, színházakba, kulturális rendezvényekre, nem lesz vevőkorlátozás az üzletekben. Többen lehetnek a lakodalmakon.

Sport- és zenés-táncos rendezvényeken sem kell majd a továbbiakban védettségi igazolvány, azonban a szórakozóhelyeken, "bulikban" továbbra is szükséges.

Orbán Viktor szerint a világon szinte mindenhol készpénznek veszik, hogy lesz negyedik hullám, de azok, akik beadatták maguknak az oltást, nagy valószínűséggel elkerülhetik a megfertőződést, vagy sokkal enyhébb tünetekkel vészelhetik át a betegséget. A miniszterelnök hozzátette, az egészségügy készen áll arra, hogy megbirkózzon a negyedik hullámmal.

Hozzátette: a nyitás már önmagában is segíti a gazdasági teljesítményt. Nem indul olyan gyorsan az élet, ahogy gondoltuk. Tizenhat hónap hosszú idő – mondta. Néha meglepő, de határozott döntéseket kell hozni, ha nem tesszük, akkor magától csak lassan indul újra a gazdaság.

Az építőiparral kapcsolatban elmondta, hogy azért szaladtak el az árak, mert megemelkedett az országból kivitt mennyiség. Mivel az unió tagjai vagyunk, így nem tudunk korlátozást csak úgy bevezetni a kivitelre. Ez egy hosszú folyamat, amit leghamarabb csak októberben fogadnak el. Addig azonban a kivitel esetében bejelentési kötelezettségetés állami elővásárlási jogot vezetünk be  – magyarázta.

Kiszélesítik a távmunkát is, és 17 városban döntöttek munkahelyteremtő beruházásokról, valamint az állami cégek esetében egy hároméves bérmegállapodást is kötöttek.

Az áremelkedések megfékezése érdekében pedig, ha bizonyos árszint felett értékesítenek, akkor az extraprofitra különadót vetnek ki. Egy bánya esetében a megnyert koncessziót egy éven belül el kell indítani, ha nem így történik, akkor elveszti az illető a koncessziót.

Legnépszerűbb cikkek