| 2020. szeptember. 12. | 1 perc olvasás

Orbán Viktor: Szankciókra számíthat, aki nem tartja be a szabályokat

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett az operatív törzs szombat reggeli ülésén. A kormányfő rövid videóüzenetében arról beszélt, hogy az egészségügyi védekezést tekintette át az operatív törzs, illetve a szerdai kormányülésre készítettek elő döntéseket. A cél, hogy a maszkviselésre, a boltok, a közlekedés igénybevételére vonatkozó szabályok betartását ki tudjuk kényszeríteni, ha ezeket nem tartják be az emberek, akkor mostantól szankciókat kell alkalmazni mondta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint az iskolákat tudja működtetni a kormány, eddig 3 iskolát és 16 óvodát kellett bezárni, a többi helyen többé-kevésbé a megszokott rendben zajlik az oktatás. Október elsejétől az iskolákban is bevezetik belépéskor a kötelező testhőmérséklet-mérést.

A tesztek hatósági árával kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: közel járnak az ár meghatározásához, erről is szerdán dönthet a kormány. Az operatív törzs ülése után Orbán Viktor a gazdasági szakemberekkel tárgyal majd, mivel szerinte „nem béníthat meg minket újra a vírus”.


MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Elhunyt két idős, krónikus beteg, és újabb 916 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton. A kormányzati portálon azt írták: 11 825-re nőtt a Magyarországon eddig azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 633-ra emelkedett. 4058-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 7134. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Kórházban 282 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 25 569-en vannak, a mintavételek száma 529 063.A közösségi terjedés megfékezéséért azt kérik, továbbra is mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet, a maszkot viselje az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. "Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további, a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését" - írták.

nyitó képünk: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Legnépszerűbb cikkek