| 2023. december. 1. | 1 perc olvasás

Orbán Viktor: Ukrajna uniós csatlakozása nem áll Magyarország érdekében

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában elmondta, Magyarország azt javasolja, hogy Ukrajna uniós csatlakozását Brüsszel ne vegye napirendre, ugyanis a háborúban álló ország jelenleg nem alkalmas arra, hogy megfeleljen a tagjelölti státuszra. A kormányfő e mellett a szuverenitásvédelmi törvényről is beszélt, melynek célja, hogy külföldi hatalmak ne befolyásolhassák a magyar emberek demokratikus döntéseit. Orbán Viktor továbbá elmondta, a 2024-es év reményteljes esztendő lesz.

A kormányfő azt is elmondta, hogy 2023 volt a legveszélyesebb év: szankció, infláció, energiaválság. Ebben az évben a magyar emberek azért dolgoztak, hogy ne legyen rosszabb.

A 2024 ezzel szemben egy reményteljes esztendő lesz: ott már nem azért fogunk dolgozni, hogy ne legyen rosszabb, hanem azért hogy jobb legyen.

Ennek pedig már megvannak az első jelei: minimálbéremelés, nyugdíjemelés, infláció letörése.

A nyugdíjakat továbbra is évente 6 százalékkal emeljük, és ha 5 százalékos infláció van és a bérek 10-15 százalékkal nőnek, akkor ez magával húzza a közmunkabért is és tolja fölfelé a többi bért is – mondta a kormányfő. Hozzátette: áremelkedést meghaladó béremelkedések lesznek Magyarországon.

Nagy értéke a magyar gazdaságnak, hogy a garantált bérnek a mértékét nem a kormány határozza meg, hanem a szakszervezetek és a munkavállalók. A kormány ebben a kérdésben csak mediál, közvetít – magyarázta.

A magyar gazdaság szereplői pedig abban állapodtak meg, hogy 2024-ben erre képesek lesznek a magyar vállalatok. A csok-ról elmondta, hogy a magyar kormány a városi csokot megújította, a falusi csokot pedig kibővítette, ezen felül pedig megemeltek a babaváró hitelt is – sorolta Orbán Viktor.

A 40 év alatti magyarok világában a saját otthonnal rendelkezők aránya elérte 75 százalékot – mondta a kormányfő. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország lehet a híd Kelet és Nyugat között.  Orbán Viktor azt is elmondta, hogy az elmúlt 20-30 évben Magyarország elfoglalta a helyét a világban.

 

Legnépszerűbb cikkek