| 2023. október. 27. | 4 perc olvasás

Orbán Viktor: Változás kell Brüsszelben

A miniszterelnök ezúttal Brüsszelből jelentkezett, ahová csütörtökön érkezett az aznap kezdődő uniós csúcsra.

Kiderült, hogy eltelt három év, van egy hétéves költségvetés, most pedig kérnek a brüsszeliták a tagállamoktól még százmilliárd eurót, hogy ebből tudjunk pénzt adni Ukrajnának, valamint folytatni a migrációs politikát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A kormányfő szerint utóbbinak egyik része a határvédelem, amiről még lehetne is beszélni, de a pénz nagyobb része az eddigi elhibázott migrációs politika folytatására menne. Ennek volt eredménye, hogy beszivárgott Európába a terror, amiből a magyarok nem sokat érzékelnek, hiszen nálunk nincsenek ilyen problémák, de az unió nyugati részében ez komoly gondot jelent. Orbán Viktor elmondta, hogy visszadobták a javaslatot, de nagy csata volt, különösen az ukrán kérdésben.

A miniszterelnök nem látja indokát, hogy a magyarok pénzt küldjenek Ukrajnába. Van olyan, hogy egy háborúban segítünk, de akármit is csinálunk, kell lennie egy világos stratégiának arról, hogy mit akarunk elérni.

Ma a helyzet az, hogy megbukott az a stratégia, amivel az uniós vezetők belementek a háborúba és belerángattak minket is

– mondta Orbán Viktor.

Ma már mindenki tudja, hogy az ukránok a fronton nem fognak győzni. Ezt minden katonai szakértő mondja, csak a politikusok még nem merik beismerni – tette hozzá. Kínos kimondani, hogy rossz döntést hoztak, a stratégia nem működik, Putyin pedig nem fog megbukni Moszkvában. Ez nem fog menni, ilyenkor meg kell állni és kimondani, hogy az A terv megbukott, szükség van egy B tervre. Valójában azzal a problémával kell szembenézni, hogy

olyan vezetőink vannak Brüsszelben, akik nem tudják megoldani ezt a problémát. Ezért van szükség változásra a jövő évi EP-választáson

– mondta a kormányfő.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy október 23-a is utalt arra, hogy az EP választásokon meg kell találnunk azokat a vezetőket, akik összehangolják a tagállamok miniszterelnökeinek munkáját. Szükség van arra, hogy a magyar kormányt megerősítsük. Mi most azt akarjuk, hogy legyen egy újabb nemzeti konzultáció. Az embereknek adni kell rá lehetőséget, hogy elmondják véleményüket, és ha az eddigiekhez hasonló milliós nagyságrendben válaszolnak a magyarok, akkor orkánszélben is tud majd a magyar kormány küzdeni Brüsszelben – hangsúlyozta.

A migrációval kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy távlatokban kell gondolkoznunk, hogy milyen veszélyekkel fenyeget, ha beengedjük az illegális bevándorlókat.

A magyar álláspont mindig is különbözött a többségi állásponttól, de ezt a csatát megnyertük

– jelentette ki Orbán Viktor, megjegyezve, hogy azt, amit Magyarország 2015-ben képviselt, ma szinte minden ország képviseli.

„Kidolgoztunk egy modellt arra, hogyan lehet megvédeni az országot, és ezzel Európát” – fogalmazott a miniszterelnök. Azt mondtuk, hogy senki sem jöhet be – folytatta –, akinek erre nem adtunk engedélyt, nekik kívül kell maradniuk az országon, amíg el nem bíráltuk a kérésüket. Hozzátette: „Ezt kéne csinálni egész Európában.”

Szerinte  komoly eredmény, hogy sokan kimondják: szoros összefüggés van a tömeges migráció és a terrorizmus között, ám ahelyett, hogy azt csinálnák, amit Magyarország, beperelnek minket az álláspontunkért.

Ráadásul nem látszik egyelőre, hogyan szeretnék a nyugati országok kitoloncolni az országaikba bejutott illegálisan ott tartózkodó migránsokat.

Dajkamese, hogy ez sikerülhet – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy „valami mást kell kitalálniuk.”

A kormányfő kifejtette, a mi érdekünk az, hogy nekünk ne legyenek ilyen problémáink, nem akarunk osztozni a nyugati problémákban, Brüsszelben pedig még sokat kell harcolni, hogy megértessük, „hogyan működik a világ valójában.”

Azt gondolták, hogy a migránsok gyúrható, alakítható személyiségek, akik dolgozni szeretnének, ez azonban nincs így, a beérkezettek hozták magukkal saját kultúrájukat, amely teljesen idegen az itt élő emberek kultúrájától – emelte ki a kormányfő.

Véleménye szerint az iszlám nagy kulturális teljesítmény, csak az a kérdés, hogy „mit keres itt” Európában, főként annak tudatában, hogy a kulturális keveredésnek hatalmas kockázata van.
Nem szabad pálcát törni a nyugatiak fölött a migrációs politikájuk miatt, de nem szabad elfogadni, hogy ránk erőltessék nézeteiket – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy gazdasági téren Kína belátható időn belül az első helyre kerül a világban, és ha Magyarország zöld energiát szeretne és független lenni másoktól, akkor Kínával kell együttműködnie.

Ennek csak kis része az, hogy a közlekedésben átállunk a zöldenergiára – tette hozzá.

„Ha egy új technológiába időben kapcsolódsz be, akkor a fejlődési hátrányodból gyorsan sokat tudsz ledolgozni, Magyarország most ennek a kapujában áll” – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök leszögezte:

ha van gyerek, van jövő, ha nincs gyerek, nincs jövő, Európában pedig vannak kormányok, melyek ezt fontosnak tekintik, és vannak, amelyek nem.

Kifejtette, a magyar kormány szerint az a legfontosabb feladat, hogy segítsük az embereket, hogy lehessen gyerekük; ezt nem propagandával kell elérni, hanem azzal, hogy legyen hol lakniuk az embereknek, legyen hol dolgozniuk.

A családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, a városi csok iránti érdeklődés leesett, ehelyett kellett újat kitalálni.

 Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Legnépszerűbb cikkek