| 1 perc olvasás

Orchideák a Fertő-parton

Magyarországon közel 70 orchideafaj létezik, ezekből a Fertő-parton kilenc található. Az MME és a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai rendszeresen kutatják az itt előforduló egyedeket. A kékperjés üde láprétek és egyéb jellegtelen üde gyepek május-június hónapokban más különlegességet is tartogatnak az arra tévedő kutatók számára.

A Magyarországon vadon élő orchideák a kosborfélék családjába tartoznak, és az ország számos pontján megtalálhatóak, például a Fertő -Hanság Nemzeti Park területein. Kicsit ugyan máshogy néznek ki, mint a boltokban megszokott, nemesített orchideák, mégis a legszebb virágos növények közé tartoznak.

fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park 

„Az orchideák úgynevezett kozmopolita növényfajok. A sivatag és az Antarktisz kivételével minden földrészen előfordulnak. A Magyarországon ismert orchideafajok száma közel 70, és a Fertő-part is kifejezetten gazdag orchideákban. A Szárhalmi-erdővel együtt több mint 20 faja él Sopron környékén" - mondta el Takács Gábor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési szakreferense. 

fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park 

„Az orchideák viszonylag korán megjelennek. Az agárkosbor talán az egyik legkorábban virágzó orchideáink, már április végén, május elején javában tart a virágzása. Itt a Fertő-parti szikeseken, szikes pusztán több tízezres állománya él, akárcsak a fokozottan védett  pókbangónak" - tette hozzá Takács Gábor.   

A Magyarországon is előforduló kosborok a trópusi, fán élő rokonokkal ellentétben mind talajlakók, kedvelt élőhelyeik a nedves lápok, mocsárrétek, gyepes területek. Nagyon sérülékenyek, érzékenyen reagálnak a környezet változásaira. A növényvilág különleges képviselőivel a Fertő-parti szikes legelőkön szervezett túrán is megismerkedhettek az érdeklődők.

fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park 

A Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei nemrég egy eddig nem ismert nőstény viperát is azonosítottak. Az egyedi azonosításhoz szükséges adatok felvétele után a kígyót újból szabadon engedték. 

fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park 
fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park 

 

Legnépszerűbb cikkek