Öregdiákok emlékeztek Széchenyi Istvánra

A Lenck-villa kertjébe - a kivágott magas kőris helyére - új kőrisfa került. A kezdeményező a Soproni Széchenyi István Gimnázium Öregdiák Társasága volt. A fa ültetésével gróf Széchenyi Istvánra, születésének 230. évfordulójára emlékeztek.

Egykori széchenyisek, az intézmény jelenlegi diákjai is összegyűltek a jeles évfordulóra. A megnyitón a Széchenyi István Gimnázium kórusa ünnepi műsorral készült.

Szemző Gábor, a Soproni Széchenyi István Gimnázium Öregdiák Társaságának elnöke elmondta, közös munka eredménye a faültetés a Lenck-villa kertjében. „Egy közgyűlésen Barcza Attila vetette fel, hogy érdemes Sopronban is minél több figyelmet fordítani a környezettudatosságra és a környezetvédelemre, amelynek egyik legjobb módja a faültetés. Mivel jómagam a Soproni Városszépítő Egyesület tagja is vagyok, még inkább arra ösztönzött, hogy a megemlékezésnek ezt a módját válasz. A kezdeményezésben partnerünk volt az önkormányzat és a Soproni Múzeum is, így ezzel a kőrisfával őrizzük emlékét gróf Széchenyi Istvánnak.”


fotó: Magasi Dávid

Az eseményen részt vett dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója is. Portálunknak adott interjújában a Széchenyi István megkerülhetetlen személy a magyar történelemben. „Számos olyan kezdeményezése volt munkásságában, amellyel tanítani próbált vagy a társadalmat modernizációs pályára állítani. Ha kitekintünk a mai Deák- térre tudhatjuk, hogy azt régebben Szedresnek hívták. Nem véletlenül, hiszen Széchenyi volt az egyik legnagyobb pártfogója a szederfa ültetésének, amellyel a textilipar fejlesztéséhez hozzájárult. Ez is mutatja, egészen a közelünkben is itt van Széchenyi elképzeléseinek nyoma, így nagyon fontos megemlékezni születéséről.”


fotó: Magasi Dávid

Sopron Megyei Jogú Város önkormányzatának képviseletében Csiszár Szabolcs vett részt az évfordulón. Sopron alpolgármestere beszédében felidézte „a legnagyobb magyar” eredményeit és tetteit. „Sopron díszpolgára nevét viseli városunk egyik gimnáziuma, amely országos szinten is magas szintű képzést biztosít a fiataloknak. A Széchenyi István Gimnázium Öregdiák Társasága pedig egy remek kezdeményezéssel emlékezik meg a magyar történelem jeles alakjáról, amelyhez nagy örömmel csatlakozott az önkormányzat is. Széchenyi Istvánnak köszönhetjük a Lánchidat, a Magyar Tudományos Akadémiát. Ő volt az, aki nemcsak szavakban, hanem tettekben is a haza ügyeit szolgálta.”


fotó: Magasi Dávid

Az emlékfát Szemző Gábor, a Soproni Széchenyi István Gimnázium Öregdiák Társaságának elnöke, Farkas Gábor, a Soproni Széchenyi István Gimnázium igazgatója, dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója, valamint Csiszár Szabolcs alpolgármester közösen ültették el a Lenck – villa kertjében.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek