Óriási műgonddal megfestett porcelántojások

  2021. március 27. - www.sopronmedia.hu

Festett porcelántojásokat készít húsvét alkalmából egy soproni porcelánfestő művész. Kriegné Puskás Ilona 40 éve tevékenykedik a szakmában, szemet gyönyörködtető alkotásai közt teáskészletek, dísztárgyak és ékszerek is szerepelnek.

A soproni művész kiemelkedő rajztudását hamar felismerték szülei és tanárai, ezért tanulmányai befejezése után a Herendi Porcelánmanufaktúrában tanult és helyezkedett el, mielőtt önálló vállalkozásba kezdett. A mai napig imádattal végzi a tevékenységet, ami tele van inspirációval, kreativitással; mindig alkalmat ad neki a megújulásra.

A művész a még festetlen porcelánt, úgynevezett fehérárut különböző üzletekből, keramikusoktól szerzi be, ezt követően kezdődik el az igazi kreatív munka a műhelyben.

-A kezemben tartott formára fejben megtervezem a dekorokat, majd jöhet a festés – meséli Ilona lelkesen. – Professzionális porcelánfestékkel dolgozom. Ezt a por alapú festéket különböző adalékanyagokkal – terpentinnel, majd annak a párlatával, vastagolajjal – keverem fel, és ecsettel viszem fel a porcelán felületére. A porcelánfestés három fázisban történik: alapozás, satírozás és árnyékolás. A másodlagos dekoráció még emeli a porcelán értékét, ezért ha a dekor úgy kívánja, aranyozom is, vagy az újabban nagyon divatos platinát használom, ami ezüst színűre ég.

A már megfestett, majdnem kész termékek ezt követően az égetőkemencébe kerülnek. A művész itt 720 fokon égeti ki a dísztárgyakat, amelyek ez alatt nyerik el a végleges színüket, fényüket. A lehűlés körülbelül két napot vesz igénybe, és mindig egy kis izgalommal jár: vajon jól égnek-e ki a színek.

-Szerencsére nagyon ritkán fordul elő, hogy kevésbé vagyok elégedett az eredménnyel. Tulajdonképpen egyetlenegy szín van, ami mindig huncutkodik velem, mégpedig a piros – folytatja a porcelánfestő. – Mindig az adott porcelánfelületen múlik, hogy hogyan adja ki ezt a színt. Ha a felület úgy kívánja, még egyszer ráfestek, és megy vissza egy következő égetésre.

Ilona éppen tojásokat fest, de nagyon szívesen készít dísztárgyakat, vázákat, lakásba illeszthető dizájn darabokat, készleteket, reggelizőszetteket, tányérokat, csészéket, ékszereket – nyakláncokat, gyűrűket is. Mindenféle stílust alkalmaz, különböző kultúrák mintavilága érdekli, legyen szó akár a nagyon népszerű tradicionális, hagyományőrző magyar  motívumokról, melyeket előszeretettel újít fel. Gyakran inspirálódik a természetből is.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...