| 2020. május. 7. | 2 perc olvasás

Óriási szükség van idén is a Magyarok Kenyere Programra!

10. éve már, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) közös szervezésében megvalósuló jótékonysági kezdeményezés keretein belül a Kárpát-medence magyar gazdái által adományozott búzából lisztet és kenyeret készítenek. Ezt a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetben lévőket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek ajándékozzák.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből megtudtuk: a kezdeményezés során 2019-ben 174 fő megyei gazdálkodó 24.680 kg búzát adományozott. Ebből a közel 25 tonna búzából 14.825 kg lisztet őröltek. 10.825 kg-ot osztottak szét 12 megyei szervezetnek, 4000 kg-mal pedig a megyén kívüli szervezeteket támogatták. 3 megyei cég és 8 magánszemély pedig összesen 245.000 forinttal járult hozzá a Magyarok Kenyere Program 2019-es lebonyolításához.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: MTI

Lisztadományban részesült a csornai Szociális és Gyermekjóléti Központ, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat csornai szervezete, a csornai Premontrei Apátság, a mosonmagyaróvári Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény, a Mosonmagyaróvár és térsége Család- és Gyermekjóléti Központ, a kapuvári kórház, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium, a győri Família Nagycsaládosok Egyesülete, a Győri Egyházmegyei Karitász, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Győr-Moson-Sopron Megyei Kirendeltsége, a győri Szentlélek Templom- és Otthonfenntartó Alapítvány, valamint a soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: MTI

Mint leírták: idén, 2020-ban különös napokat élünk meg a koronavírus miatt a Magyarok Kenyere Program kapcsán is. Talán éppen ezért még sosem volt ennyire szükség az egységre és a szolidaritásra e kezdeményezés történetében, mint most. Ugyan a program rendezvényei a koronavírusra tekintettel a virtuális térbe kerültek át - de a lényegét jelentő búza- és egyéb adománygyűjtés, valamint az adományozás idén is megvalósulnak. Hiszen a karitatív tevékenységet folytató civil szervezetek szerte a Kárpát-medencében számítanak a szervezők segítségére.

A közleményben kiemelték: mivel még nem tudható, hogy a vírus miatt hogyan nyitnak meg a határok az adományok határon túlra történő szállításához, ezért idén a pénzadományok gyűjtésére fektetik a lebonyolítók a hangsúlyt.

Borítóképen: Kárpátaljai magyar gazdák búzát öntenek a hordóba az ungvári járási Nagydobronyban (Velika Dobrony), a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében tartott búzaösszeöntő ünnepségen (Fotó: MTI/Nemes János)

 

Legnépszerűbb cikkek