| 2019. július. 12. | 2 perc olvasás

Óriási térképen a Soproni Városszépítő Egyesület története

A 150 éves Soproni Városszépítő Egyesület a közelmúltban megtartott könyvbemutató után kiállítással is megünnepli alapításának jubileumát. A tárlat pénteken a Festőteremben nyílt meg.

-A történet 150 évvel ezelőtt kezdődött, amikor eleink a város vonzóvá tételét tűzték ki célul. Fákat ültettek, parkokat alakítottak ki, tehát azon munkálkodtak, hogy az ide érkező vendégek egy kellemes, szép benyomással távozzanak Sopronból. A mai helyzetben ezt a kiállítást elsősorban a fiatalok érdeklődésére számítva rendezzük meg. Az ő kíváncsiságukat szeretnénk felébreszteni, hogy felnőtt korukban ők is azonosuljanak azzal a gondolattal, ami a szeretett városhoz érzelmileg fűzi őket. Legyenek ők a következő generáció ebben a városszépítő munkában – mondta el Dr. Józan Tibor, a jubiláló egyesület elnöke.

-A látogatót elsősorban a tablókon szereplő fotókkal szeretnénk megfogni. Újabb és régebbi képek ezek, amelyek azokat a fontosabb helyeket mutatják, amik összefüggnek a Városszépítő Egyesület munkájával. A szép dizájn mellett különleges, hogy egy óriási térképet is elhelyeztünk a padlón. Lehet barangolni Sopron térképén, és ha valakinek valamelyik városrész megtetszik, megnézheti a falon, hogy mit vittek véghez ott a városszépítők – hívta fel a figyelmet az installáció egyediségére Dr. Tóth Imre kurátor, a Soproni Múzeum igazgatója.

Dr. Józan Tibor
Dr. Józan Tibor
fotó: Griechisch Tamás

A megnyitón a város részéről Dr. Fodor Tamás polgármester mondott beszédet, megköszönve, hogy az egyesület tagjai az elmúlt másfél évszázad történetét kiállítás formájában is megmutatják a közönségnek. Mint kiemelte: a szervezők így betekintést engednek azon büszkeségekbe, amelyek tevékenységüket méltatják és Sopron értékeivé is váltak.

A megnyitón jelen volt Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok is.

Dr. Fodor Tamás
Dr. Fodor Tamás
fotó: Griechisch Tamás

A kiállítást Dr. Ifj. Sarkady Sándor történész nyitotta meg. Közreműködtek a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és a Kövirózsa Kulturális Egyesület citerásai.

A tárlatot a Soproni Múzeum rendezte, a kiállítás kurátorai Dr. Tóth Imre múzeumigazgató, Dr. Németh Ildikó és Tóthné Szlavkovszky Mariann. 

Dr. Ifj. Sarkady Sándor
Dr. Ifj. Sarkady Sándor
fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek