Örök nyugalomra helyezték Barna F. Máté atyát

A hívek és barátok kedden a Szent Mihály Templomban gyászmisén vehettek végső búcsút a soproni vallási élet emblematikus alakjától, Barna Máté atyától. A domonkos szerzetest a Szent Mihály temetőben helyezték végső nyugalomra.

Dr. Veres András, győri megyéspüspök vezette a szentmisét és a temetési szertartást, melyen a város részéről jelen volt Dr. Simon István alpolgármester is.

- Szinte óriásként magasodtál fölénk! Egy igen sokszor mosolygó, kacagó, vidám óriást láttunk benned, aki derűjét, jókedvét az élet minden helyzetében megőrizte. -mondta a szertartáson Szabó Sándor Bertalan domonkos házfőnök. -  Egy sugárzó lényt ismerhettünk meg benned, mivel sajátos pajkosságoddal rögtön mindenkit meg tudtál érinteni. A személyedből áradó kedélyesség és spontán közvetlenség hatása alól, senki nem vonhatta ki magát.

Barna Ferenc Máté, városunk köztiszteletben álló polgára volt. 52. életévében, hosszan tartó betegségben hunyt el október elsején.

1966. október 14-én született Szegeden egy hódmezővásárhelyi négy gyermekes család elsőszülött gyermekeként. 1991-ben lépett be a domonkos rendbe. 1998. június 28-án szentelték pappá Budapesten. Papszentelését követően került a soproni Domonkos Rendházba. Egy évig volt a ház szindikusa, majd pedig 1999. augusztus 15-én házfőnök és templomigazgató lett. Kilenc évi házfőnökség után, 2008. szeptemberétől 2017 augusztusáig, tehát majdnem újabb kilenc évig a magyar domonkosok elöljárója volt. 2017 augusztusától haláláig ismét a soproni Domonkos Rendház tagja. 2007-ben elkezdődött súlyos betegségét több mint tizenegy évig derűvel és elszántsággal igyekezett viselni. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek