| 2019. augusztus. 3. | 2 perc olvasás

Örömalkotás Sarródon

Több száz egyedi, különböző technikákkal készített alkotás született a sarródi Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztáborban, amelyek legjavából kiállítást nyílt a helyi művelődési házban szombat délután.

A világörökségi helyszínen Ferenczi József festőművész és rajztanár 1992-ben hívta életre a művésztábort, hogy itt az alkotók elmélyülhessenek a Fertő part szépségeiben, megismerkedhessenek különböző technikákkal, inspirációt kapjanak a művésztanároktól és egymástól. 

"Hozzánk évről évre a kezdőktől a képzett alkotókig sokan érkeznek, mert ez a tíz nap Ferenczi József festőművész célkitűzését követve sok-sok művészeti élményt nyújt mindenki számára – emelte ki Hetlinger Júlia, a tábor vezetője a záró kiállításon. – Idén több mint százan vettek részt a kurzuson, ami nagy öröm számunkra.

Sokan érkeztek a környékről, de az ország minden pontjáról, sőt külföldről is jöttek hozzánk művészetkedvelők. Mint minden évben, most is sikerült elérnünk a legfőbb célkitűzéseinket: a Fertő táj és környéke szépségeinek a megörökítését, a hagyományok tiszteletét és az alkotók tudásának növelését."

Hetlinger Júlia, a tábor vezetője
Hetlinger Júlia, a tábor vezetője
fotó: Griechisch Tamás

Az alkotótábor színes tematika köré épült. A hagyományőrzés jegyében a hövelyi csipke titkaival ismerkedhettek az alkotók a kurzus elején. Majd jött Zsóka László festőművész, aki  a táborozókat az akvarell festészet rejtelmeibe vezette be.

Rozmán Zoltán rajztanár, a sarródi Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor művészeti vezetője a hagyományos temperafestészeti technikákat, így a kazeintemperát illetve a tojástemperát is bemutatta a résztvevőknek. Felkerestek egy környékbeli pajtát is, ahol különleges miliőben alkothattak a táborozók. A művészetterápia is szerepet kapott a tíz nap során, így zenére is festhettek az alkotók, illetve a plein-air festészet rejtelmeibe is belekóstolhattak.

Rozmán Zoltán rajztanár
Rozmán Zoltán rajztanár
fotó: Griechisch Tamás

A záró kiállítás megnyitóján Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is köszöntötte a vendégeket, aki személy szerint is kötődik a táborhoz, hiszen éveken keresztül saját maga is alkotott itt. Mint kiemelte: a tábor legnagyobb értéke, hogy Ferenczi József festőművész szellemiségét sikerült megőriznie, aki mindenben a nagybetűs embert kereste, még a táj szépségeiben is. Meglátása szerint sok-sok hasonló értékmentő és értékteremtő programra lenne szükség.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek