| 2020. november. 16. | 2 perc olvasás

Oroszlán a pumák között - Hazánk egyik legkiválóbb vadászpilótájáról írt könyvet dr. ifj. Sarkady Sándor

Megjelent Dr. Ifj Sarkady Sándor, Oroszlán a pumák között című könyve, amely Vitéz nemes Molnár László repülő hadnagynak állít emléket. A műben a vadászpilóta szűkre szabott élete elevenedik meg, különleges dokumentumok kíséretében, több mint 100 fényképpel és illusztrációval színesítve. A pandémiás helyzetre tekintettel a könyv hivatalos bemutatóját jövőre, Molnár László születésének 100 évfordulóján tartják.

Hazánk egyik legkiválóbb vadászpilótájának, Molnár Lászlónak sírja Sopronbánfalván a Hősi Temetőben található, melyet a jól ismert elgörbült légcsavar díszít. A 23 évet élt fiatal hadnagynak dr. ifj. Sarkady Sándor új könyvében az „Oroszlán a pumák között" című kötetben állít emléket. A szerző a műben a fellelhető dokumentumok segítségével nyomon követi Molnár László életútját kisgyermekkorától, soproni iskolás évein át, korán bekövetkezett hősi haláláig.

- Molnár László az a fiatalember volt, akinek az életútjával, habár foglalkoztak, de rengeteg fehér folt maradt még. Ezeket a fehér foltokat igyekeztünk besatírozni, feltárni, legyen ez akár a földi célok elleni bevetéseinek, akár a légi győzelmeinek száma. A könyv érdekessége, hogy gyermekkorától fogva követjük végig a hadnagy életét. A dokumentumok, amik hihetetlen értékessé teszik ezt a könyvet, azok a levelek. A levelezések....A kisfiú, aki egy kis faládában gyűjti őket. Mindenkinek, szüleinek, testvéreinek, bajtársainak levelet ír. Ezeket a leveleket és fényképeket számozza. E dokumentumoknak egy hatalmas része került elő a három családnál: a Biszterszky-családnál, az Orbay-családnál és a Ferenczy-családnál. Nincs annál nagyobb öröm, mint amikor az embert egy család tiszteli meg bizalmával, egy olyan család, olyan leszármazottak, akik elsődleges forrásanyagokkal tudtak szolgálni ehhez a kutatáshoz. Természetesen bizonyos dokumentumokat, fényképeket a Hadtörténeti Intézet bocsájtotta rendelkezésünkre - mesélt a részletekről dr. ifj. Sarkady Sándor.

Idén nyáron több múzeum munkatársai, és a Soproni Múzeum hivatásos fémkeresősei is kutatták vitéz nemes Molnár László lezuhant gépének maradványait a vas megyei Nyőgér és Káld térségében. Erről korábbi cikkünkben is olvashatnak.
A kutatók rengeteg érdekes leletre bukkantak – ezek az új kötetben is megjelennek, valamint egy kiállítást is terveznek az anyagból. A kötetnek méltó könyvbemutatót is tartanak, amire a pandémiás helyzet miatt egy későbbi időpontban kerül sor. 
- 2021. május 1-jén tervezzük megtartani a bemutatót, itt Sopronban. Ez Molnár László születésének 100. évfordulója, úgyhogy ezen a napon reméljük, hogy egy méltó megemlékezést tudunk szervezni. – emelte ki dr. Pozsgay Péter, a Kard és Penna Könyvkiadó képviselője.

A könyv kemény borítású kiadásával elsősorban a gyűjtőknek kedveztek, a puha borítós változatot pedig a fiatalok kezébe szánják, hisz ez nem olyan sérülékeny. Iskolákkal együttműködve ingyenesen is biztosítana a fiataloknak a kiadó köteteket, hogy minél többen megismerhessék Molnár László életútját és üzenetét.

Legnépszerűbb cikkek