| 2020. június. 5. | 2 perc olvasás

Orvvadász lő nyári ludakra kedvtelésből Sopron környékén? - Megdöbbentő esetek!

Több nyílvesszővel súlyosan megsebzett madárnak kellett segítenie Bodnár Ágota soproni madármentőnek az utóbbi napokban. Az állatokat a Fertő tó környékén lőtte meg valaki - a felelőtlen cselekedet következtében a madarak sokat szenvedtek, így a Fertő-Hanság Nemzeti Park feljelentést is tett az ismeretlen tettes ellen.

 - 2020. május 27-én értesítettek minket, hogy van egy hátba lőtt és egy, a nyakán eltalált nyári lúd Fertőrákosnál, a Rákos-csatorna mentén - idézte fel Bodnár Ágota soproni madármentő. - A hátba lőtt madárnak nyoma veszett, viszont a nyakon megsebzettet be is tudtuk fogni még aznap. A nyakán ment át a lövedék, amelyet nyílpuskából lőttek ki. A madár légcsövét nem érte el a nyílvessző, viszont enyhén sértette a nyelőcsövét ami a gyors és szakszerű ellátásnak köszönhetően hamar begyógyult neki. A lövedék a madárnak tehát főleg a bőrén okozott sérüléseket, amely szépen gyógyulásnak indult - tudtuk meg Bodnár Ágotától.  

Aztán, 2020. június 3-án érkezett ugyanazon a telefonszámon egy bejelentés, hogy a hátba lőtt állat újra felbukkant. Azonnal indultunk is érte, és sikeresen befogtuk. Kiderült, hogy szintén nyílpuskából kilőtt nyílvessző sebezte meg, amely a szárnyába, pontosabban a könyök ízületébe fúródott. Szerencsére épp átért a túl oldalon a lövedék vége, így kisebb beavatkozással sikerült eltávolítani onnan az idegen tárgyat - fejtette ki madármentő, aki hozzáfűzte: jelenleg tehát kettő ilyen módon megsebzett egyedről tudnak - ezek a példányok élve megúszták a lövöldözést, mind kettő Bodnár Ágotánál lábadozik. - Kaptak mindketten antibiotikumos kezelést és fájdalomcsillapítót. Étvágyuk jó, így a felépülésükig feltehetően nálam maradnak - tudtuk meg tőle.

Bodnár Ágota kiemelte: az elkövető egyelőre ismeretlen. - Sajnos az a sejtésünk, hogy valaki vett egy ilyen fegyvert és "szórakozás" gyanánt kiment lövöldözni a védtelen nyári ludakra - osztotta meg velünk az aggasztó tapasztalatait. - A tettes ráadásul védett területen lőtt az állatokra, így több bűncselekménnyel vádolható: orvvadászattal, és a gerinces állatokra vonatkozó állatvédelmi törvény értelmében vett állatkínzással is. Az ügyben a Fertő-Hanság Nemzeti Park feljelentést tett. Arra kérünk mindenkit, hogy aki ilyen esetnek szemtanúja volt, vagy a jövőben tapasztal ilyet, értesítse a hatóságokat - hangsúlyozta a madármentő, aki azt is elmondta nekünk: 06 20 580 6131-es telefonszámon éjjel-nappal hívható azok számára, akik bajba jutott szárnyast látnak.

A felvételeket Bodnár Ágotától kaptuk!

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek