| 2020. november. 27. | 2 perc olvasás

Országos elismerésben részesült százszoros soproni véradó

November 27-e a Magyar Véradók Napja. Az évente megrendezett eseményen sokszoros véradók, véradóbarát munkahelyek és a véradó-mozgalom támogatói részesülnek elismerésben. A koronavírus-járvány kapcsán fennálló veszélyhelyzet miatt idén online formában teszik közzé a díjazottak névsorát. Az idei évben Lovász István, százszoros soproni véradó és a Roto Elzett Certa Kft. is díjazásban részesült.

November 27-e a Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta a Véradók Napja Magyarországon. Sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők,  véradóbarát munkahelyek valamint a véradó-mozgalom támogatói részesülnek ilyenkor hazánk legnagyobb humanitárius szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat elismeréseiben.

Az idei évben a Pro Vita díjat - az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját, ami olyan véradóknak jár, akik már 100 alkalommal adtak vért – Lovász István, több mint százszoros véradó kapta. 
Lovász István családi példa alapján 18 évesen kezdte véradásait, rövidesen rendszeres véradóvá vált. Katonaként, majd aktív dolgozóként fáradhatatlanul folytatta véradásait, az élete nélkülözhetetlen tevékenységévé vált. Nyugdíjazását megelőzően, mint faipari mérnök-közgazdász dolgozott. Készenléti véradóként is bármikor számítani lehetett segítségére.

A véradóbarát munkahelyek között méltatták a Roto Elzett Certa Kft-t is. A vezetőség 2012 óta maximálisan támogatja a kiszállásos véradást a lövői telephelyén. Évente 2 alkalommal biztosítanak lehetőséget a véradásra, ahol alkalmanként 140-150 fő jelenik meg. A véradók egész napos fizetett távollétet kapnak. Vendéglátásban is részesülnek, finom szendvics, péksütemény, üdítő, kávéval kínálják a véradó munkavállalókat.

A koronavírus-járvány miatt Sopron területén is jelentősen csökkent a véradások száma. A pandémiás helyzet miatt csak különleges feltételek mellett lehet vért adni. A hivatalos tájékoztató szerint nem adhat vért az, aki az utóbbi 14 napban észlelte magán a betegség valamelyik tünetét, és aki valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírus fertőzött személlyel került szoros kapcsolatba.

- Fontos, hogy a potenciális véradó egészségesnek érezze magát. A másik kritérium, hogy a véradást megelőző 14 napban ne járjon külföldön. Az ingázók, akik kevesebb, mint 24 órát töltenek külföldön, megjelenhetnek a véradáson. Aki már átesett a koronavírus-fertőzésen, az a tünetek megszűnését követően 21 nappal jelentkezhet véradásra. – emelte ki Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének vezetője.

A véradások a jelenlegi veszélyhelyzet alatt, a biztonsági előírások megtartásával is folyamatosan zajlanak. Az Országos Vérellátó Szolgálat bevezette az előzetes időpontfoglalás lehetőségét, korlátozzák az egy helyiségben tartózkodó véradók számát, és a helyszínre történő belépés előtt testhőmérsékletet is mérnek. A szervezők a folyamatos fertőtlenítésre és maszkhasználatra, valamint   a szociális távolság betartására is kiemelt figyelmet fordítanak.

Képek forrása: internet

Legnépszerűbb cikkek