| 2021. január. 19. | 1 perc olvasás

Országos erdei fülesbagoly-számlálást hirdet a Magyar Madártani Egyesület

Ismét országos erdei fülesbagoly-számlálást hirdet A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság számára, amiben bárki részt vehet. Az akció célja pedig az erdei fülesbaglyok védelme.

Az erdei fülesbagoly a leggyakoribb hazai bagolyfajta. Jellemző, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. 

" Az erdei fülesbagoly 30-35 cm nagyságú madár. Izgalom hatására a tollfülei felemelkednek, a szemei narancssárgák, a tollazata pedig barnássárgás. A tollazata a fakéreghez hasonlít ezért jól rejtőzködik - mondta dr. Hadarics Tibor, az MME soproni csoportjának tagja. 

A fülesbaglyok a telet sokszor a településekre húzódva, általában örökzöldeken vészelik át. Egy-egy fenyőn nem ritkán több tucat egyed is nappalozik, majd sötétedéskor vadászatra indulnak. Tápláléka megemésztetlen részét, csontokat, szőrt és tollat egy hosszúkás, szürkés színű köpet formájában visszaöklendezi. Ezek a köpetek, valamint fehér ürülékének nyomai könnyen elárulják téli pihenőhelyeit.


Fotó: Stipsits József

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több éve mindig ebben az időszakban rendezi az országos erdei fülesbagoly számlálást. Az akció az ország teljes területén, összehangoltan zajlik.  

"A tavalyi számlálás során  több mint 600 településen 16 ezer baglyot számoltunk össze. Az idei számlálást január 29. és február 1. között rendezik meg. Szeretnénk minél több információt összegyűjteni a helyekről ahol a madarak tartózkodnak, ezért a lakosság bejelentéseit is szívesen fogadjuk. Az mme.hu honlapon a természetvédelem menüpont alatt lehet találni egy bejelentő felületet, ezenkívül különböző helyi szervezetek is szerveznek adatgyűjtéseket " - hangsúlyozta dr. Hadarics Tibor.   

Az egyesület soproni csoportja arra buzdít mindenkit, hogy vegyenek részt az akcióban. Az észleléseket a [email protected] e-mail címen és a +36302487683 telefonszámon várják január utolsó hétvégéjén. 

Borítókép; pixabay

Legnépszerűbb cikkek