| 2023. január. 17. | 1 perc olvasás

Országos erdeifülesbagoly-számlálást hirdet a Magyar Madártani Egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) - a lakosság bevonásával országosan, évenként megismételve - felméri az erdei fülesbaglyok telelőhelyeit, idén január 20-a és 23-a között. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több éve mindig ebben az időszakban hirdeti meg az országos erdeifülesbagoly-számlálást. Az akció az ország teljes területén, összehangoltan zajlik.  Az akció célja az erdei fülesbaglyok védelme. 

Az erdei fülesbagoly a leggyakoribb hazai bagolyfajta. Jellemző, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. A fülesbaglyok a telet sokszor a településekre húzódva, általában örökzöldeken vészelik át. Egy-egy fenyőn nem ritkán több tucat egyed is nappalozik, majd sötétedéskor vadászatra indulnak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra kér mindenkit, hogy a baglyok számlálása közben tartsa szem előtt a madarak nyugalmának biztosítását!

Lehetőleg ne menjenek be, különösen csoportosan ne, a nappalozófák alá (ha a számolás miatt ez nem elkerülhető, a lehető leghalkabban egy ember végezze ezt), a törzstől tartsanak a lehető legnagyobb távolságot, amit távcső használata megkönnyít.

Az országosan összehangolt, egy időben végzett szinkron számlálás 2023. január 20–23. között, péntektől a következő hét hétfőjéig tart.

Az adatok rögzítésére és beküldésére két adatlapforma is elérhető, ezek a szükséges tájékoztatást is tartalmazzák:

  • internetes Google form jelentőlap, ami a terepen, okostelefonon is könnyedén kitölthető és továbbítható: https://goo.gl/forms/PWKKlqNIEKIx7ll32 
  • a Madáratlasz Programban résztvevők a megszokott MAP-felületet használhatják, a Projektmezőben a TASIOTU kódot (telelő erdei fülesbaglyok felmérése) alkalmazva.

Legnépszerűbb cikkek