Országos Határőr Találkozót tartottak Görbehalmon

Az ország minden tájáról érkeztek volt bajtársak a nyolcadik alkalommal megrendezett Országos Határőr Találkozóra. Az ünnepséget idén is a Görbehalmi Bányászmúzeumnál tartották meg, ahol az elhunyt határőrök emlékére egy emlékfalat is felavattak.

Az egykori magyarországi határkerületek neve szerepel azon az emlékfalon, amelyet a VII. Országos Határőr Találkozó keretében avattak fel szombaton. Az esemény főszervezője, Vessző Ernő nyugalmazott határőr köszönetet mondott Szigethy Sándornak, a Görbehalmi Bányászmúzeum tulajdonosának, amiért az elejétől fogva készségesen támogatta a határőrök összetartozását jelképező esemény megrendezését.

fotó: Szalay Károly 

 „Már nyolcadik alkalommal szerveztük meg az Országos Határőr Találkozót a Görbehalmi Bányászmúzeumnál. A mai rendezvényre az ország minden tájáról, többek között Debrecenből, Kecskemétről, az Alföldről, Siófok térségéből, Pécs környékéről, Mosonmagyaróvárról és Győrből is érkeztek. A közös jelmondatunk: „A legendás zöld határőrszív összetart és összekovácsol bennünket!” A hagyományok ápolását rendkívül fontosnak tartom, hiszen a határőrség komoly múlttal rendelkezik. Az egykori bajtársakkal rendszeresen tartjuk a kapcsolatot. Idén az elhunyt határőrök tiszteletére egy emlékfalat is felavattunk, melyen az egykori 11 határkerület neve szerepel”” – mondta a nyugalmazott határőr.

fotó: Szalay Károly 

Az eseményen Barcza Attila köszöntőjében a volt határőrök áldozatos és odaadó munkáját méltatta. Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: a határőrök tevékenységére az utóbbi években is kiemelt figyelem irányul.

Magyarország békéje és biztonsága a legfontosabb, így az elmúlt időszak eseményei miatt a határvédelem ismét nagyobb hangsúlyt kapott. Ez a találkozó jó alkalom a közös emlékek felidézésére, illetve a közösség erősítésére – tette hozzá Barcza Attila.
fotó: Szalay Károly 

Az ünnepségen Stöckert Tamás, a Brennbergbánya–Ó-Hermes–Új-Hermes–Görbehalom Településrészi Önkormányzat elnöke és Mágel Ágost önkormányzati képviselő is részt vett. 

A program végén a résztvevők megkoszorúzták az elhunyt határőrök tiszteletére emelt emlékfalat.

fotó: Szalay Károly 

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek