| 2016. december. 12. | 2 perc olvasás

Országos jóvátételi programot indít a büntetés-végrehajtás

Huszonkilenc hazai börtön félezer fogvatartottjának bevonásával jóvátételi rendezvénysorozatot indít a büntetés-végrehajtás, amelynek keretében az adventi időszakban a rabok önkéntes jóvátételi programokkal és adományokkal segítik a rászorulókat.

A jóvátételi kezdeményezések, resztoratív programok az európai tendenciának megfelelően egyre nagyobb teret nyernek a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben is. A jóvátételi programok minden esetben önkéntesek. A tettük következményeiért felelősséget vállaló elítéltek egy része lehetőséget kap a börtön falain kívüli munkavégzésre, így társadalmilag hasznos tevékenységük alkalmas a fogvatartottakkal kapcsolatos előítéletek csökkentésére is.

A fogvatartottak ajándékkészítéssel is készülnek
A fogvatartottak ajándékkészítéssel is készülnek

A rendkívül változatos programoknak köszönhetően szépülnek meg óvodák, iskolák, gyermek- és idős otthonok, de ünnepi műsorral és ajándékokkal is meglepik az érintett intézmények lakóit. Több mint harminc esetben adnak elő műsort, több város és község karácsonyfáját díszítik fel, sőt rászorulókat is segítenek adományaikkal. A fogvatartottak mellett természetesen a büntetés-végrehajtás teljes személyi állománya is fontosnak tartja az adományozást: a szervezet az ország minden börtönét érintő adománygyűjtési akciót indított. Az akcióban tartós élelmiszereket, tisztító és tisztálkodási szereket, valamint jó állapotú könyveket és játékokat gyűjtenek a Mikulásgyárnak a büntetés-végrehajtásnál dolgozók.

Kórháztakarítás az elítéltek közreműködésével
Kórháztakarítás az elítéltek közreműködésével

A Kalocsai Fegyház és Börtön női elítéltjei évek óta adventi énekekkel teszik ünnepibbé a gyertyagyújtást a város főterén, a debreceni börtön elítéltjei a Magyar Református Szeretetszolgálat helyi szervezetének segítenek adományok csomagolásában, és maguk is készítenek ajándékokat a hátrányos helyzetű gyermekeknek. A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben elhelyezett fogvatartottak saját ötlettől vezérelve gyűjtést szerveztek, hogy karácsony közeledtével, egy kis csokoládéval szerezhessenek örömet a gencsapáti Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény árváinak. Az említett kezdeményezések mellett kivétel nélkül minden börtön szervez valamilyen adventi és karácsonyi műsort, jóvátételi programot.

Karácsonyfa díszítés
Karácsonyfa díszítés

A büntetés-végrehajtás hosszú évek óta szervez gyűjtést különböző alapítványoknak és civil szervezeteknek. Legutóbb – még szeptemberben – a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványa számára rendezett gyűjtést a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, decembertől pedig a mélyszegénységben élő nagycsaládosoknak segítenek.

Legnépszerűbb cikkek