| 2018. december. 21. | 1 perc olvasás

Országos pályázatot nyert a fertőbozi szerző műve

Németh László Fertőborzról szóló, „A világ közepe” című könyve 70 mű közül diadalmaskodott a Honismereti Szövetség országos honismereti és helytörténeti pályázatán.

Németh László könyvét májusban mutatták be, Fertőbozon, és Sopronban. Nagy érdeklődés övezte, ugyanis hiánypótló. - A könyvem Fertőboz történetét dolgozza fel 1946-tól, amikor a szüleimnek családja Bágyogszovátról a kitelepített Krizanits Ferencék fertőbozi udvarházába települt – mondta a szerző.  

Németh László a kötete soproni bemutatóján, a Széchenyi István Városi Könyvtárban
Németh László a kötete soproni bemutatóján, a Széchenyi István Városi Könyvtárban
Forrás: Széchenyi István Városi Könyvtár

A könyvből a könyvbemutatókon, és a fertőbozi „Bodzavirág” fesztiválon 150 példány jutott el az olvasókhoz. - Sok pozitív visszajelzést kaptam, amin felbuzdulva beneveztem könyvem a Honismereti Szövetség országos honismereti és helytörténeti pályázatára – mesélte. - December elején kaptam az örömhírt a szövetség titkárától, hogy művemet 70 pályamű közül, a rangos bíráló bizottság I. díjjal jutalmazta. Az ünnepélyes díjátadó december 14-én, Budapesten volt. Jó volt ott fertőbozinak, és soproninak.

Baják László történész, főmuzeológus többek között az alábbiakat írta a kötetről: „A mű olyan világot örökít meg, amely más módon már nem ismerhető meg. Az ország válságos időszakából mozaikokban jelenik meg előttünk az élet teljessége, a köz és magánélet, a tragédiától a komédiáig, olyan dolgok amelyekről e munka nélkül legfeljebb néhány száraz statisztikai adatot ismerhetnénk meg valamelyik adatőrző intézményben.”

Németh László a magánkiadásban megjelent könyvének kiadatásához kapott támogatásokból 300 ezer forintot jótékony célokra ajánlott fel – ebből felújították a Fertőbozi Kereszthegyen rossz állapotban lévő „Pléh Krisztus” emlékművet, amelynek átadása, felszentelése 2019. április közepén várható.

Borítóképünk forrása: Széchenyi István Városi Könyvtár

Legnépszerűbb cikkek