| 2022. március. 23. | 1 perc olvasás

Országos vetélkedő a 1921-ben megtartott Soproni népszavazás 100. évfordulója alkalmából

A Sopron és környékén 1921-ben tartott sorsdöntő népszavazás 100. évfordulója alkalmából, Civitas Fidelissima történelmi vetélkedő néven, a Soproni Tankerületi Központ Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának felkérésére országos történelmi vetélkedőt hirdetett középiskolás diákok számára, amelynek fővédnöke Hajnal Gabriella, a Klebelsberg-központ elnöke. A versenyre mintegy 71 csapat, azaz 213 tanuló regisztrált az ország minden tájáról. Az első megmérettetés online volt, ahol a 3 fős csapatoknak egy 50 feladatból álló kvízt kellett helyesen megválaszolniuk a rendelkezésükre álló 60 perc alatt. A második fordulóba végül 37 csapat jutott tovább, akiknek a feladata egy esszé írása volt, ennek témáját négy kérdéskör közül tetszés szerint választhatták ki a versenyzők.

A Soproni Tankerületi Központ a Soproni Egyetemmel együttműködve szeptember elején úgynevezett felkészítő napok során látta vendégül Sopronban a második fordulóban legjobban teljesítő, ezáltal döntőbe jutott 10 csapatot. A programban a versenyzők részt vettek az egyetem által szervezett, népszavazáshoz kapcsolódó rendezvényeken és személyesen ismerhették meg az egykori események színtereit, valamint a szervezők színes programokkal, előadásokkal segítették a csapatok döntőre való felkészülését.

A döntő előfeladataként egy korabeli híradó elkészítése során bontakoztathatták ki kreativitásukat a diákok, amit kisfilm formájában kellett a megadott határidőig benyújtaniuk a zsűri felé.

2022. március 26-án budapesti, salgótarjáni, békéscsabai, dunaújvárosi, győri és soproni csapatok mérik össze tudásukat az 1918-as őszirózsás forradalomtól az 1922. január 1-jéig tartó időszak történéseiből, kiemelt figyelmet fordítva az 1921-es soproni népszavazás eseményeire.

A szakmai zsűri értékelése alapján a legjobban teljesítő csapatok értékes nyereményekkel gazdagodnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Klebelsberg Központ felajánlásának köszönhetően két különdíj is gazdára talál majd.  A vetélkedő és a programok során közreműködött Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Soproni Széchenyi István Gimnázium, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft., a Soproni Egyetem, a Soproni Múzeum, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat és Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára.

Borítókép: SopronMédia archívum

Legnépszerűbb cikkek