Örvendetes tendencia: Sopronban is emelkedik a születések száma

A 2015-ben bevezetett otthonteremtési programnak és a bővülő családi adókedvezményeknek köszönhetően érezhetően nő a gyermekvállalási kedv Magyarországon. A születések száma tavaly országszerte - az utóbbi 20 év adatai alapján – a legkedvezőbben alakult. Sopronban 2013-hoz képest már mintegy 8%-os születésszám emelkedés tapasztalható.

Az elmúlt év statisztikái alapján megállapítható: több születés, kevesebb halálozás és mérsékeltebb természetes fogyás jellemezte az ország népességi adatait.

2016 első tizenegy hónapjában, országos viszonylatban 85 128 gyermek született, 1,4%-kal több mint az előző év azonos időszakában. A 114 407 halálozás 5,4%-os csökkenést jelent 2015. január–novemberéhez képest.

A születések emelkedése és a halálozások mérséklődése miatt a természetes fogyás a 2015. január–novemberi 37 030 fővel szemben 2016 első tizenegy hónapjában 29 279 fő volt, ami 21%-os csökkenést jelent.

Sulyok Balázs és édesanyja
Sulyok Balázs és édesanyja
fotó: Soproni Gyógyközpont

A Soproni Gyógyközpont Szülészet – Nőgyógyászati Osztályán évek óta 850 körül alakult az éves születésszám, 2013 óta figyelhető meg mérsékelt emelkedés. Tavaly azonban Sopronban is kiugró növekedést tapasztaltak a születési statisztikákban a szakemberek: 910 szülés – ezen belül 14 ikerszülés – történt, így 924 csecsemő látta meg a napvilágot az intézményben, ami 2013-hoz képest már mintegy 8%-os születésszám emelkedést jelent – tudatta Dr. Nagy Bálint osztályvezető főorvos.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-, ifjúság-, és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kijelentette: a 2016-os év az otthonteremtésé volt, a kormány továbbra is elkötelezett a program folytatása mellett, hogy idén is családok tízezrei juthassanak saját tulajdonhoz.

Az otthonteremtési programtól és a bővülő családi támogatásoktól a gyermekvállalási kedv további növekedését és a születésszám emelkedését várja a kormány.

Legnépszerűbb cikkek