Ősbemutató a zongorák magyarországi királyaival

A zongorák magyarországi királyaival, sztárművészeivel, nemzetközi hírű balett-táncosokkal készült koncert, táncjáték Bartók Béla A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című szerzeményeire a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Produkció, valamint az InterEUropa Balett országosan egyedülálló összművészeti előadásában hazai ősbemutatóként, amely szombaton este volt látható a fertőrákosi barlangszínházban. Bogányi Gergely, Boros Misi, Binder Károly, Varga Gábor, Mischa Sosnovski, Iryna Tsymbal, Aoibh Ni Riain Broin nagy varázslatot tartogatott.

Nagy izgalommal készült a stáb a bemutatóra. A sztárzongoristák - hiába járták be a világ színpadait már eddig is - olyan koncentráltsággal, teljes átéléssel ültek a Bogányi Gergely által fejlesztett nemzetközi hírű zongorák mögé, mintha életük koncertjére készültek volna. A táncosok érezték, ez nem olyan fellépés lesz számukra, amit egyhamar elfelejtenek. Az ötletgazda, rendező Pataki András mindenki számára egyénileg is adott instrukciót.   

fotó:Pluzsik Tamás
fotó:Pluzsik Tamás

Különleges élményként, soha nem látott formációban a világhírű Bogányi Gergely zongoraművész, Boros Misi, a Virtuózok győztese, a zongora hercege, Binder Károly Erkel Ferenc-díjas, nemzetközi hírű jazz-zongorista, zeneszerző és Varga Gábor, a hazai jazz kiemelkedő zongoristája játszották a darabokat a magyar fejlesztésű Bogányi-zongorákon. A csodálatos mandarint – amelyből Bartók Béla annak idején maga készített két zongorára egy átiratot – Bogányi Gergely és Boros Misi játszotta közösen. A koncerten Binder Károly és Varga Gábor közösen egy improvizatív részt is bemutattak, továbbá a négy zongorista Forráspontban című új műve is elhangzott. A Bolerót szintén két zongorán adták elő.

fotó:Pluzsik Tamás

A táncműveket Michael Kropf koreografálta, aki nemzetközi szintű, világot bejárt sztártáncosokat kért fel az előadások főszerepeire. A mandarint a moldáv Mischa Sosnovski formálta meg. Ő majd húsz évig erősítette a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesét. A lány szerepét pedig a fehérorosz származású táncos csillag, Iryna Tsymbal alakította, aki a Litván Opera, a bécsi opera mellett Harangozó Gyula hívására a 2000-es évek elején táncolt a Magyar Állami Operaházban is. A Bolero női szólóját az ír Aoibh Ni Riain Broin táncolta. Az előadásokban a Sopron Balett és a Sankt-Pölten-i Europaballett művészei is részt vettek. Koncertet és táncszínházi előadást láthattak együtt a nézők különleges látványvilággal. További kuriózuma A csodálatos mandarin című darabnak, hogy Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője is színpadra lépett az Öreg gavallér szerepében. Ő több mint tíz éve hagyta abba a táncot, most ennek a különleges produkciónak a kedvéért vállalta, hogy ismét közönség elé áll.  A mostani előadást a lelkében a Győri Balett alapítójának, az egykori mesterének, a nemrég elhunyt Markó Iván emlékének szenteli. Markó Iván koreográfiájával 1982-ben a Győri Balettel és a Bartók művéből készült produkcióval megnyerték az akkor még létező baltimore-i világszínházi találkozó fődíját. Ez a darab a győri társulat aranykorszakának egyik nagy világsikere volt és ő is táncolt benne.

fotó:Pluzsik Tamás
fotó:Pluzsik Tamás
fotó:Pluzsik Tamás

 

Legnépszerűbb cikkek