| 1 perc olvasás

Összefogással legyőzhető a fitoplazma - hangzott el a termelői fórumon

Fontos téma miatt hívtak össze termelői fórumot a soproni borvidék szakemberei. A Vinodom Közösségi Vinotékában megrendezett eseményen a fitoplazma nevű, szőlőültetvényeket veszélyeztető baktérium terjedéséről, veszélyeiről és megelőzéséről volt szó.

Sok érdeklődőt vonzott az FD fitoplazma témakörben tartott termelői fórum szerdán. A Soproni Borvidék Hegyközségének szervezésében a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője tartott tájékoztatót.

Fotó: Griechisch Tamás

Szemerits Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője kiemelte: A fitoplazma egy sejtfal nélküli baktérium, ami károsítja a soproni borvidék szőlőterületeit is. Terjedéseben mindig valami közvetítő vektorra van szüksége. Ez a közvetítő az aranyszemű sárgaság fitoplazmák esetében az amerikai szőlőkabóca. A terjesztésében nagy szerepet játszanak a nem ellenőrzött szaporítóanyagok is. 

Nagyon fontos, hogy mindig csak ellenőrzött körülmények között, növényútlevéllel vagy növényegészségügyi bizonyítvánnyal rendelkező szaporítóanyaggal történjen meg a szőlő telepítése -mondta el a szakember.
Fotó: Griechisch Tamás


Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségének elnöke hangsúlyozta:
Ezt a termelői összejövetelt azért tartjuk, hogy a gazdákat megfelelően tájékoztassuk arról, hogy mi ez a betegség, hogyan tudunk ellene védekezni, és milyen kötelezettségeink vannak. A fitoplazma leküzdése egy jól szabályozott rend szerint történik, ami hatósági feladat. A növény- és talajvédelmi hatóság szakemberei maximális segítségnyújtással fordulnak az érintettek felé.

Nagyon fontos, hogy közös felelősségvállalás legyen. A betegség itt van a borvidéken, és csak összefogással, a hatósággal és a gazdákkal együttműködve lehet legyőzni.
Fotó: Griechisch Tamás

A fertőzés miatt a tőkék termése 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A jelenlévők teljeskörű tájékoztatást kaptak, így az összefogásnak köszönhetően biztosan legyőzhető ez a kihívás is.

Fotó: Griechisch Tamás

 

Legnépszerűbb cikkek