| 2021. május. 25. | 2 perc olvasás

Összehangolt kerékpárosbarát fejlesztések a Sopron–Fertő turisztikai térségben

A Sopron–Fertő turisztikai térségben a kerékpáros fejlesztések összehangoltan valósulnak meg, mely a turistákat és a helyieket is arra ösztönzi, hogy éljenek a térség adta lehetőségeikkel. A fejlesztéseket Vissi András, kerékpár-turisztikai szakértő részletezi.

Mért kiemelt fontosságúak a kerékpáros fejlesztések a jelen helyzetben?

A kerékpározás egyre népszerűbb. Rég nem adtak el ennyi kerékpárt, mint a koronavírus–járvány kezdete óta. Várhatóan a Balaton és a Tisza-tó kerékpárútjai telítődnek a nyárra, alternatívaként Sopron és a Fertő-part haszonélvezője lehet a helyzetnek a kerékpáros-turizmus terén. Ezért is fontos, hogy a kerékpár-turisztikai fejlesztések összehangoltan, egymásra épülve és egymást kiegészítve valósulnak meg. Több mint 600 millió forintos európai uniós forrásból átfogó fejlesztés valósult meg a Sopron – Fertő turisztikai térségben, amely kerékpárutak megújítását és pihenőhelyek kialakítását is tartalmazta. 

Kerékpáros pihenőhely - Fertőd
Kerékpáros pihenőhely - Fertőd
Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

Milyen felzárkóztató szerepe van a fejlesztéseknek?

Fontos tudni, hogy a 120 kilométeres Fertő-kör Közép-Európa egyedüli 5 csillagos, ADFC minősítésű kerékpárútja a Német Kerékpáros Szövetség értékelése alapján osztrák és magyar oldalon egyaránt. A kerékpárutak fejlesztésével jelentős felzárkózás indult meg az osztrák oldalhoz.

16 kerékpáros útvonalat szemléltető információs térkép
16 kerékpáros útvonalat szemléltető információs térkép
Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

A nemrég átadott pihenőhelyek és az ott elhelyezett térképek hogyan járulnak ehhez hozzá?

A kevésbé gyakorlottak számára nagyon hasznosak a térképes táblák a tájékozódás miatt, ám szemléletformáló erővel is bírnak, ráébresztik a látogatót mennyi lehetőséget és látnivalót kínál a környék. Fontos, hogy nagyon komfortosak ezek a pihenők, több helyszínen ivókúttal és illemhellyel ellátottak. 

Kerékpáros pihenőhely – Fertőd
Kerékpáros pihenőhely – Fertőd
Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

A Fertő–part felvette már a versenyt a népszerű kerékpáros térségekkel?

A top területek között tartják számon, de fontos, hogy mi magunk is ráébredjünk értékeire, különleges természeti adottságainkra. Történelmi szempontból is kiemelkedő a térségünk, hiszen itt halad például az EuroVelo13, a Vasfüggöny kerékpárút, ami végigszeli az osztrák–magyar határtérséget.

Legnépszerűbb cikkek