| 2019. június. 23. | 1 perc olvasás

Összekötik a festészettel a magyar és horvát kultúrát

A XVIII. Soproni Horvát Napok keretében festménykiállítást nyitottak meg szombaton este a Liszt Központ Munkácsy termében. A tárlat során szlavón festők egy csoportja mutatkozik be művekkel, amelyek különleges módon kapcsolják össze a pannon tér északi és déli részét, Sopront és Necskét, a horvát és a magyar kultúrát.

A szervezők kiemelték: már a hely is különleges, hiszen a kiállítás központjában álló neves festő, Izidor Krsnjavi Munkácsy Mihály kortársa volt. Ők ketten nem csupán ugyanannak a kulturális színtérnek voltak az alkotói, hanem iskoláik, Bécs és München révén a figuratív festészeten keresztül hasonló volt a világnézetük. Izidor Krsnjavi volt az első akadémián végzett művészettörténész.

Továbbá megemlítették, hogy azok a festők, akik Munkácsyra hatással voltak, ugyanúgy inspirációt adtak Krsnjavi nézeteinek kialakulásához. Érdekesség, hogy ezen festők, például Ligeti Antal, Rahl Károly és Lotz Károly képeit megtalálhatjuk a Pejacevich család festménygyűjteményében, amelyet soproni palotájukban kezdtek összegyűjteni. Ezt később elvitték a nekcsei kastélyukba, amikor a 19. század közepe körül odatették a székhelyüket. 

A rendezvényen 5 festő mutat be annyi különleges alkotást, amelyek összesen több terem falait betöltik - eltérő stílusok és tematikák, végérvényesen a művészet globális nyelve által, az alkotások által sugárzott üzenet összeforr. A kiállítás június 30-ig minden nap nyitva tart.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek