| 2019. szeptember. 24. | 3 perc olvasás

Őszi pezsgés a Soproni Múzeumban

Kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja! A szeptember 23-tól november 10-ig tartó országos rendezvénysorozat idei témája a Világ csodái és a Felfedezések kora. Sétákra, előadásokra, beszélgetésre és koncertre invitálja változatos helyszíneken a látogatókat a Soproni Múzeum. Rendezvényhelyszín lesz a Fabricius-ház Római terme, a Macskakő Gyermekmúzeum, az Ó-Zsinagóga, a séták körbejárják az iskolákat és elvezetnek a soproni Zsidó Temetőbe is. A múzeum együttműködő partnerei a Soproni Városszépítő Egyesület és a Soproni Zsidó Hitközség.

Ki az, aki fel tudja sorolni, hogy milyen emléktáblák vannak az (egykori) iskolája falán? Mikor nyitották meg az utcát, amelyiken nap, mint nap végigmegy? Egy tanórányi, 45 perces, környezetünket felfedező sétára hívja az általános és középiskolásokat a Soproni Múzeum és a Soproni Városszépítő Egyesület legújabb kezdeményezése. A LEGYÉL TE IS VÁROSSZÉPÍTŐ! "Séta az iskolám körül" programján az osztályok az iskolájuk közvetlen környékét fedezik fel, ismerkednek a naponta látott utcák, házak és lakóik történetével. Egy történelem, hon- és népismeret, vagy éppen osztályfőnöki óra kiváló alkalom lehet arra, hogy egy kicsit más szemmel is körülnézzünk a saját iskolánk környékén. Előzetes jelentkezés és időpont egyeztetés: [email protected].

A Soproni Múzeum idén is meghirdette CSALÁDI LEGENDÁRIUM című irodalmi pályázatát. A hagyományosan a Múzeumok Őszi Fesztiválján megjelenő kiírásra két éve érkeznek Sopronból és az ország távoli pontjairól alkotások. A diákok szüleiket, nagyszüleiket faggatják a múlt eseményeiről, megosztják a hallottakat, életre keltik a történelmet és közben új minőséget nyer a gyerek- szülő-nagyszülő közötti kapcsolat. Folytatásaként találkozók jönnek létre a múzeumban, ahol a történetek szereplői mesélnek az általuk átélt izgalmakról, szép vagy szomorú történésekről. A pályázatra általános- és középiskolás diákok alkotásait várja Martos Virág formai és terjedelmi megkötés nélkül. A legjobbakat két kategóriában (7-12 évesek és 13-18 évesek) díjazzák. Beküldési határidő: 2019. október 18., eredményhirdetés és díjkiosztás november 7-én a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeumában (Sopron, Szent György u. 12.).

Mi a kapcsolat LEONARDO DA VINCI ÉS ARIADNÉ FONALA között? Erről is szó lesz M. Horváth Adrienn néprajzkutató, Waldorf-tanár bevezető előadásában szeptember 27-én, pénteken 18 órától a Fabricius-házban, melyet felnőtteknek kínálunk a fonás és a szövés történetéről. Ezt követően az orsóval való fonást is kipróbálhatják a résztvevők. A soproni származású alkotó hivatásának tekinti a régmúlt korok üzenetét megőrizni, s a régi tudás egy részét a mai mindennapi praktikum szerves részévé átemelni. Az orsóval való munka megszerettetését különösen fontosnak tekinti Sopronban, hiszen a Soproni Múzeum régészeti gyűjteménye őrzi azt a kora vaskori leletegyüttest, melyet minden valamirevaló szövés–fonással foglalkozó külföldi szakkönyv is közöl. A résztvevők a híres alakos urnákat közelről is szemügyre vehetik. A rendezvény folytatásaként három alkalomból álló foglalkozás sorozat indul a Macskakő Gyermekmúzeumban.

Október 3-án este 17.30 órás kezdettel Osváth Ádám történész külföldi utazók beszámolóit osztja meg a hallgatóságával FELFEDEZŐK ÉS UTAZÓK ELBESZÉLÉSEI MAGYARORSZÁGRÓL címmel a Storno-házban. Milyennek látták az utazók Magyarországot? Hogyan látták őseinket a honfoglalás alatt? Mit gondoltak a török vagy az osztrák hadak a magyar katonákról? A történész előadásában megismerteti azokat az ismert külföldi utazókat, akik Magyarországon jártak és lejegyezték az itt látottakat.

A soproni szakrális múlt egyik legkülönlegesebb helyszíne, az Ó-Zsinagóga kel életre a múzeumi ŐSZBÚCSÚZTATÓ keretében október 12-én. Az Ó-Zsinagóga női imateremének vendége Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendező, író, akivel 16:00 órától Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke beszélget, majd az író októberben megjelenő új  könyvét dedikálja. 17:30-tól a középkori zsinagóga udvarán megelevenedik a Sátoros ünnep, avagy Szukkot. A múzeum sátrat állít az ételkóstoláshoz, majd a Sátoros ünnep szokásairól, jelentéséről tart előadást hitközség elnöke.  Az estét Klein Judit énekművész koncertje zárja 18:30-tól a zsinagóga női imaterem bejárati udvarán. Klein Judit a zsidó zenei világ autentikus előadója, önálló estek, koncertek, fellépések, rangos fesztiválok és rendezvények meghívott énekese országszerte és külföldön. A híres kántor- és operaénekes, Klein-Stern-Kelen családban nevelkedett művész egyedien szuggesztív előadásmódjával vált ismertté és népszerűvé. A koncert helyszíne rossz idő esetén Fabricius-ház Gótikus terme.

A temető héber neve Bét Hájim, avagy az Élet Háza. Az őszi fesztivál utolsó programjaként SÉTA A SOPRONI ZSIDÓ TEMETŐBEN programra várja a múzeum a látogatókat október 13-án vasárnap 10 órai kezdéssel a soproni Zsidó Temetőbe (Tómalom u. 22., Tómalom utca - Ókai utca sarok).  Büchler András mutatja be a zsidó vallás temetkezési szokásait, a soproni zsidóság temetőjének történetét, majd felkeresik a leghíresebb zsidó sírokat.

Legnépszerűbb cikkek