Osztrák kancellár: intézkedésekre van szükség a gazdaság újraindításához

Intézkedésekre van szükség a gazdaság újraindításához - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár, miután hétfőn tárgyalt Wolfgang Katziannal, az osztrák szakszervezeti szövetség (Österreichischer Gewerkschaftsbund ) elnökével, valamint Harald Mahrerrel, az osztrák gazdasági kamara (Wirtschaftskammer Österreich) elnökével.

A főbb teendők közé sorolta a munkavállalók terheinek csökkentését, a klímavédelem, a digitalizáció és a regionalizáció fejlesztését, az ötletelések helyett ugyanakkor néhány héten belül konkrét lépések kidolgozását sürgette. Wolfgang Katzian, az osztrák szakszervezeti szövetség elnöke, valamint Harald Mahrer, az osztrák gazdasági kamara elnöke elégedettek voltak a másfélórás tanácskozás  eredményével. Úgy vélték, a kormány meghallgatja őket, és bíznak abban, hogy "közösen eredményt tudnak elérni".  

Mahrer felhívta a figyelmet arra, hogy több cég kilátása is bizonytalanná vált, példaként említette a turizmussal vagy a vendéglátással foglalkozó vállalkozásokat.  Hangsúlyozta: ha a vállalkozások ismét jelentős bevételre tehetnek szert, és teljes munkaidőben tudják foglalkoztatni dolgozóikat, a fogyasztás is nőhet.     Katzian a munkanélküliek magas, valamint a szabad munkahelyek alacsony számára hívta fel a figyelmet; véleménye szerint az a leglényegesebb, hogy legyőzzék a munkanélküliséget, és növeljék a vásárlóerőt. Éppen ezért úgy vélte, meg kellene fontolni a nettó helyettesítési ráta mértékét, a munkanélküli segély és az utolsó munkabér összegének viszonyát.     Katzian hangsúlyozta azt is, hogy a részmunkaidőben foglalkoztatottak számára ismét lehetővé kell tenni a teljes munkaidős foglalkoztatást. Javaslata szerint év végéig fokozatosan vissza kell szorítani a részmunkaidős foglalkoztatást. Arról is beszélt, hogy meg kellene jutalmazni azokat, akik a koronavírus-járvány okozta válság idején nagy kockázatot vállalva végezték munkájukat. Éppen ezért arra kérték a kormányt, díjazza a "válság hőseit"; szóbeli köszönetnyilvánítással, szabadidő-utalvánnyal vagy akár fejenként ezer euróval.

A "korona-ezresnek" nevezett jutalmat a javaslat szerint a kormány által meghirdetett 38 milliárd eurós segélycsomagból lehetne megfinanszírozni.     A kormány és a gazdasági szféra képviselői közötti tárgyalásokba később a tervek szerint a gazdaságkutatókat, a tartományi vezetőket, valamint a nagyobb üzemek vezetőit is bevonják.     A munkanélküliség áprilisban történelmi magasságot ért el Ausztriában. Április végén több mint 571 000 ember volt munka nélkül, a munkanélküliségi ráta 12,8 százalékra nőtt. Ezzel párhuzamosan 104 000 részmunkaidős foglalkoztatáshoz szükséges kérvényt nyújtottak be, ami 1,2 millió ember számára jelentett munkalehetőséget csökkentett munkaidőben.     Ausztriában eddig 15 621 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, 1705 akut beteget tartanak nyilván, 66-tal kevesebbet, mint az előző napon. A betegek közül 420-an szorulnak kórházi kezelésre, 111-en fekszenek az intenzívosztályokon. A betegség szövődményeibe 600-an haltak bele.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek