| 2021. november. 17. | 2 perc olvasás

Osztrák – magyar egyeztetést tartottak

Nemrégiben mintegy tizenöt fős, magyar és osztrák résztvevőkből álló szakmai delegáció járta be a Fertő Part beruházás területét. Az eseményen részt vett többek között a budapesti osztrák meghatalmazott nagykövet, valamint a bécsi magyar nagykövet is, az Osztrák Külügyminisztérium UNESCO részlegének vezetője, a Burgenlandi Tartományi Parlament több képviselője és Burgenland tartomány világörökségi megbízottja is.

A delegáció tagjait Kárpáti Béla, a Fertő Part beruházásért felelős állami cég vezetője kísérte körbe az építési területen. A találkozó értékelése során a résztvevők egyetértettek abban, hogy fontos az osztrák-magyar együttműködés fenntartása és a világörökségi kérdések közös megválaszolása.

Az ellenzéki politika és a sajtó előszeretettel vádolja titkolózással a Fertő Part beruházást, és támadja azzal, hogy nem egyeztetnek az osztrák féllel. Mindkettő – immáron sokadszorra – nyert cáfolatot az elmúlt napokban. November elején a Párbeszéd országgyűlési képviselője járta be a beruházás területét, november 9-én pedig egy mintegy tizenöt fős, magyar és osztrák résztvevőkből álló szakmai delegáció nézte meg a fejlesztés jelenlegi állását. Utóbbin részt vett többek között dr. Ernst-Peter Brezovszky, az Osztrák Külügyminisztérium UNESCO részlegének vezetője is, aki a találkozót követően úgy nyilatkozott: a Fertő tavi közös világörökségi helyszín az osztrák és a magyar félnek is fontos. A mostani találkozó és helyszínbejárás fontos esemény volt az együttműködés szempontjából. Mint mondta: a maga részéről nagyon jó projektnek látja a fejlesztést, Ausztria pedig tiszteletben tartja, hogy a beruházás Magyarországnak nagyon fontos. Az UNESCO-val való egyeztetésekről úgy nyilatkozott: „egy új projektről olyan módon kell az UNESCO-val tárgyalni, hogy azt az UNESCO jóváhagyja. A részleteket illetően érkezni fognak kérdések minden bizonnyal az UNESCO-tól, amiket majd meg kell válaszolni”. De, mint mondta: a lényeg, hogy Ausztria és Magyarország szakmai párbeszéde nagyon jó irányba halad, és ezt az UNESCO is bizakodóan szemléli. Kiemelte, hogy bár gyakran éri kritika a fejlesztést, ezek jellemzően nem Ausztria hivatalos szerveitől érkeznek.


fertopart.hu

Az egyeztetésen részt vett a Burgenlandi Tartományi Parlament képviselője is. Erwin Preiner a bejárást követően úgy fogalmazott: „a helyszíni szemle nagyon fontos volt, hiszen egyik-másik kérdést, mely eddig nem volt tiszta, megvilágította”. Preiner kitért arra is, hogy a bejárás során több olyan információt is kaptak, amely a beruházás fő súlypontjainak megismerését segíti.

Az eseményen jelen volt osztrák részről Burgenland tartomány világörökségi megbízottja; az Osztrák Klíma- és Környezetvédelmi, Energiaügyi, Mobilitási, Innovációs és Technológiai Szövetségi Minisztérium képviselője, illetve mind a magyar, mind az osztrák Fertő-táj Világörökség Egyesület vezetője is. A delegáció tagjait Kárpáti Béla, a Fertő Part beruházásért felelős állami cég vezetője kísérte körbe. A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. ügyvezetője elmondta: a bejárás célja az volt, hogy a külföldi kollégák pontosan megismerjék a beruházást. Az eseményen világörökségi és természetvédelmi kérdések kerültek napirendre, melyekre a résztvevőknek megnyugtató válaszokat tudtak adni.

„Úgy gondolom, ezekben a kérdésekben a két országnak együtt kell dolgoznia annak érdekében, hogy a jövőben is meg tudjuk őrizni a közös értékeinket” – hangsúlyozta Kárpáti Béla. A cégvezető hozzátette: bízik benne, hogy az osztrák delegáció tagjai minden fontos információt megkaptak a beruházással kapcsolatban. Azt is kiemelte, hogy a találkozón nem merültek fel olyan kérdések, felvetések, amelyek a felek közös világörökségi helyszín megőrzése iránti elkötelezettségét befolyásolnák.


fertopart.hu

Legnépszerűbb cikkek