| 2021. november. 4. | 2 perc olvasás

Osztrák-magyar együttműködés a biztonságos határvédelem érdekében

Benkő Tibor honvédelmi miniszter határmenti találkozón fogadta Klaudia Tanner osztrák védelmi minisztert Sopronbánfalván november 4-én, csütörtökön. A hivatalos találkozón a felek áttekintették az európai biztonsági helyzetet és annak jövőjét, a közös kihívásokat, a kétoldalú katonai együttműködéseket és nem utolsó sorban a COVID-19 járvány kezelésével kapcsolatos feladatokat. Az illegális migrációs helyzet szükségessé teszi a két ország felkészülését egy újabb, tömeges migrációs hullám kezelésére.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta, hogy Ausztria kiemelten fontos szövetségese hazánknak a politikai, a gazdasági, a társadalmi kapcsolatok terén, valamint a védelmi együttműködés tekintetében. A tárcavezetők egyetértettek abban, hogy az illegális migrációs helyzet szükségessé teszi a két ország felkészülését egy újabb, tömeges migrációs hullám kezelésére.

Benkő Tibor hangsúlyozta: ehhez nagyban hozzájárul az afganisztáni tálib hatalomátvétel is. „Ezért is különösen fontos a Nyugat-Balkán stabilitása, hiszen anélkül jelentősen növekedne az Európai Unió járványoknak és az illegális migrációnak való kiszolgáltatottsága” – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

A felek egyetértettek abban is, hogy a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációja nagyban hozzájárulhatna a térség stabilitásához.

A tárcavezető elmondta, hogy a kiváló katonai együttműködést bizonyítja a két ország szárazföldi erői közötti kapcsolat jelentős erősödése, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül beszerzett Leopard 2A4 harckocsitípussal kapcsolatos kiképzési igények támogatása és az ezt biztosító Végrehajtási Megállapodás (Implementation Agreement) aláírása is.

Benkő Tibor felajánlotta, hogy ennek viszonzásaként hazánk kész a közeljövőben Magyarországon megszervezett katonai tanfolyamokon osztrák katonákat fogadni.

Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter elismerően szólt a magyar katonák nemzetközi szerepvállalásáról, kiemelve a KFOR parancsnoki beosztás betöltését, és biztosította magyar partnerét a KFOR és az EUFOR műveletek kapcsán is támogatásáról.

A találkozón a partnerek áttekintették még az EU közös biztonság- és védelempolitikájának aktuális kérdéseit, ezen belül is a NATO-EU partnerség továbbfejlesztését, a Stratégiai Iránytű folyamatát, valamint a regionális védelmi együttműködések, így például a Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDC) további erősítésének lehetőségeit is.

Benkő Tibor megköszönte Ausztria csatlakozását a Regionális Különleges Műveleti Komponens-parancsnoksághoz (R-SOCC), és meghívta az osztrák különleges erőket a jövő évi különleges műveleti gyakorlatra. A regionális együttműködés kapcsán kiemelte a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) jelentőségét, amely a térségbeli szövetségesek haderői közötti együttműködés megerősítésével növeli Közép-Európa biztonságát.

Szó esett - egyebek mellett - a két ország tartalékos katonai rendszeréről és a fiatalok megszólításának lehetőségeiről is. 

A miniszterek a találkozón több olyan területet is azonosítottak, amelyeken szakértői szinten további együttműködésre és strukturált bővítésre van lehetőség.

Képek forrása: honvedelem.hu

Legnépszerűbb cikkek