| 2020. március. 21. | 1 perc olvasás

Ötezer forint helyett 15 ezertől kell csak PIN-kód a bankkártyás fizetéseknél

A jegybank a fizikai kapcsolatok számának csökkentése érdekében az érintéses fizetési kártyás vásárlások esetében a PIN kód kötelező használatára vonatkozó ötezer forintos értékhatár 15 ezer forintra emelésére szólítja fel a bankokat és a kártyatársaságokat – közölte a jegybank pénteken a hirado.hu-val.

A fizikai kapcsolatok számának csökkentése érdekében az érintéses fizetési kártyás vásárlások esetében a PIN kód kötelező használatára vonatkozó ötezer forintos értékhatár 15 ezer forintra történő emelésére szólítja fel a bankokat és a kártyatársaságokat a Magyar Nemzeti Bank – tájékoztatta a hirado.hu-t a jegybank. Közölték, a mielőbbi alkalmazhatóság érdekében a jegybank a vonatkozó jogszabályok módosítását javasolja a kormánynak.

A koronavírus terjedésének lassítása miatt már eddig is több intézkedés született az emberek közötti fizikai kapcsolat minimális szintre csökkentése érdekében. Ezeket a lépéseket a pénzforgalom oldaláról hatékonyan támogathatja az elektronikus fizetési megoldások intenzívebb használata. Ehhez indokolt a bankkártyák használati feltételeinek javítása.

A PIN kód kötelező használatára vonatkozó ötezer forintos értékhatár egységesen 15 ezer forintra történő emelésével becslések szerint a vásárlásoknak már mintegy kilencven százaléka (összesen mintegy 670 millió darab tranzakció) lenne bevonható abba körbe, amikor a tranzakció a POS terminál ügyfél általi kezelése (érintése) nélkül megtörténhet.

A módosítás mielőbbi megvalósíthatósága érdekében az MNB kormányzati szabályozási módosítást is kezdeményez, a bankokat és a kártyatársaságokat pedig felszólítja az új értékhatárok mielőbbi alkalmazására.

Boítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek