Otthonfelújítási programot indít a Kormány

  2020. október 14. - www.sopronmedia.hu (MTI)

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb eleméről tartott sajtótájékoztatót az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A január 1-jétől induló Otthonfelújítási program a legalább egy gyermeket nevelő családoknak otthonuk felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb három millió forintig.

 A miniszter a részleteket ismertetve elmondta: ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét az állam visszautalja neki, legfeljebb hárommillió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is.

A 2015-ben indított otthonteremtési program új eleme, a felújítási támogatás igénylésének nem feltétele, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével - fűzte hozzá.

Bármilyen felújítást tervez a család, a kormány ezt támogatja; legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszoba, illetve a konyha, vagy az önálló otthon felújításáról. Az új támogatási forma azt jelenti, hogy egy hatmillió forintos otthonfelújításnál hárommillió forintot spórolhat meg minden gyermekes család - közölte. Novák Katalin hangsúlyozta: Az otthonfelújítási program felülről nyitott lesz, a forrásokat az igényekhez igazítják.

A kormány célja, hogy Magyarországon minden gyereket váró vagy nevelő családnak legyen biztos tető a feje felett, és azt szeretnék, ha mindenkinek könnyebb lenne gyermeket vállalni - hangoztatta. Hozzátette: ezért vezették be öt évvel ezelőtt az otthonteremtési programot, és ezért bővítik azt folyamatosan.

Miniszterként azon dolgozik - mondta -, hogy Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja valósulhasson meg. Emlékeztetett arra is, nemrég jelentették be, hogy az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 27 százalékról 5 százalékra csökkentik január 1-jétől. Azok a családosok, akik igénybe veszik a csokot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a részletszabályok kidolgozása folyamatban van, az érintettek pedig várhatóan néhány héten belül megismerhetik a támogatás részleteit. 

Fotó:MTI

Borítókép: Illusztráció 

Kérem, várjon... Kérem, várjon...