| 2022. március. 22. | 2 perc olvasás

Otthont adnak a háború elől menekült kosárcsapatnak

A kollégium ötödik szintjén rendezkedtek be az Ukrajnából idemenekített gyerekek és felnőttek. Sokan dolgoznak azért, hogy biztonságban és jól érezhessék magukat. A segítség kopmlex és hosszútávú, amihez csatlakozókat is várnak a befogadók.


Huszonkét kiskamaszt és öt anyukát fogadott be az ukrán háborús helyzet időszakára a Líceum, a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia és a SMAFC összefogása.  Az ungvári kosárlabda utánpótlás csapatáról gondoskodik a feladatra szövetséget kötöttek közössége, biztonságukat és ellátásukat megszervezték, de várják a csatlakozókat is.  
A kollégium ötödik emeletén hosszútávra rendezkedhetett be a csapat, a Líceum alapítványa  - ahová az elmúlt hetekben már eddig is érkeztek a felajánlások - a szükséges költségeket is finanszírozza. A program szervezésében a sportiskola sokat segít, az elmúlt hétvégén meccsekre is elvitték az ungvári gyerekeket,  a Krasznai-csarnokban vagy a Líceum tornatermében az edzéseik is biztosítottak. 
A befogadottak napi háromszori étkezését az iskola költségén hétköznapokon a kollégiumban biztosítják, a hétvégék ellátása azonban külön szervezést igényel. A szülő nélkül érkezett gyermekek menedékes státuszának ügyintézésében is segít a Líceum vezetése. A hivatalos feladatok után lehet majd  megkezdeni a magyar nyelv megismeréséhez és a közösségbe való integráláshoz kapcsolódó oktató-nevelő munkát is.
A hétvégi ellátáshoz való hozzájárulás és programok szervezése volna most a befogadók és befogadottak számára hasznos segítség. A nyelvi akadályok áthidalásához önkéntes felajánlások segítségével tolmácsot is tud biztosítani az iskola.
Aki szeretne segíteni a háború elől Sopronba menekült csapatnak, az adományával megteheti a Líceumi Alapítvány számlaszámán keresztül. (Erste Bank, 11996004-02203742-00000000 IBAN: HU43 1199 6004 0220 3742 0000 0000)
Aki más természetű adománnyal támogatná a menekülőket, valaki a hétvégi ellátásban segítene, vagy vinné a csapatot, vagy annak egy részét valahova, megmutatni, hogy mennyire szerethető hely is az, ahová érkeztek, az iskola segít azt is megszervezni.  Jelentkezni lehet a [email protected] emailcímen. 

Az SKC meccsére is ellátogathattak az ungvári gyerekek és anyukák. Minden programnak és lehetőségnek örülnek, főleg a hétvégéken.
fotó: Tarnai László


 

Legnépszerűbb cikkek