| 2020. június. 27. | 2 perc olvasás

Ötven éve volt az első színielőadás a Fertőrákosi Barlangszínházban

Június 27-e több szempontból is meghatározó a Fertőrákosi Barlangszínház történetében. 1937-ben rendezték a kőfejtőben Dohnányi Ernő védnökségével az első hangversenyt, 1970-ben pedig először tartottak színházi előadást e falak között ezen a napon. 2020. június 27-e is jeles dátumként vonulhat be a krónikákba: a koronavírus után egy nagyszabású hangversennyel újra megnyitotta kapuit a barlangszínház.

- Nagy öröm, hogy a kultúra újra a mindennapjaink és az ünnepnapok részévé válhat, a járvány elleni sikeres védekezést követően. Újra megnyitotta kapuit ezen a jubileumi évfordulón a barlangszínház és az összes többi intézményünk is – mondta Pataki András a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője.


fotó: Griechisch Tamás

A barlangszínház sajátos hangulatát és a helyszín különlegességét méltatta beszédében dr. Farkas Ciprián polgármester. – A barlangszínház ikonikus hellyé vált, melynek köszönhetően nyáron, a színházi szezon után sem maradunk kultúra nélkül, hálával tartozunk minden művésznek, aki valaha fellépett ezek között a falak között – mondta dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere. A városvezető továbbá hozzátette: A barlangszínház nemcsak Sopron, hanem az egész régió számára páratlan érték, amely néhány éve teljesen megújult.


fotó: Griechisch Tamás

Fél évszázaddal ezelőtt, 1970. június 27-én tartották az első hivatalos előadást a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban. Az alapító Várady György, a Győri Kisfaludy Színház igazgatója, s számára nem is volt kérdés, hogy a Szilágyi Albert rendezte Oidipusz király lesz a nyitány. Az első előadás és a társulat emlékét Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója idézte fel. Az ünnepélyes alkalmon jelen volt Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője és több önkormányzati képviselő is.

Az esten rendezték meg  az öt előadásból álló Dohnányi RESTART komolyzenei bérlet első koncertjét. A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Szuperhősök címmel tisztelgett a koronavírusos helyzetben helytálló egészségügyi dolgozók, valamint mindazok előtt, akik a járvány idején is példás munkával szolgálták a társadalmat, közösségeiket. A hangversenyen Beethoven Egmont-nyitánya mellett James Bond-és más híres filmek zenéi csendültek fel. Az esemény keretében sok különlegességet tartogató színháztörténeti kiállítás nyílt. 

Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója
Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója
fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Dohnányi Ernő a híres zeneszerző, karmester, zongoraművész, pedagógus látta meg először, hogy ez a helyszín kiválóan alkalmas szabadtéri játékok rendezésére. Kóh Ferenc bariton 1937 nyarán fedezte fel magának a kőfejtőt. Baráti társaságával többször tartott itt műsoros énekléseket és még abban az évben június 27-én felcsendült az első koncertet a helyszínen.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek