| 2016. április. 21. | 1 perc olvasás

Óvjuk meg a Föld kincseit!

A Föld napja alkalmából több programot szerveznek Sopronban is. Szombaton közös kirándulást tart a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és a soproni természetjárók – szemétszedéssel, faültetéssel –, a Fertő–Hanság Nemzeti Park pedig az élettelen természet kincseit kutatja. (Nyitókép: TAEG Zrt., archívum)

Április 22-én 26. alkalommal rendezik meg világszerte a Föld napját, a világnappal a szervezők – központi koordinálóként az Earth Day Network – a Föld természeti környezetének megóvására szeretnék felhívni a figyelmet. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjává” nyilvánította. Az idei Föld napja javasolt témája „Fákat a Földnek”, valamint étrendünk és az éghajlat. 2016 a hüvelyesek nemzetközi éve, és a világ államfői épp a Föld napján, 2016. április 22-én írják alá New Yorkban a párizsi klímaszerződést.

Április 23-án, szombaton a Taeg Zrt. közös Föld napi kirándulást szervez a soproni természetjárókkal. A túra 9 órakor indul a Lövér Szálló előtti buszmegállótól, a sárga jelzésen haladva érinti a Károly-kilátót, onnan a parkolón át, a Fáber-rétet érintve jut el a Szalamandra-tavi pihenőhelyhez. A séta közben a résztvevők a teljes távon összegyűjtik a mások által eldobált szemetet. A tó feletti pihenőben közösen a Föld napja tiszteletére emlékfát ültetnek. A program zárásaként a Taeg pikniken látja vendégül a túrázókat.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Föld napi geotúrát szervez szintén szombaton 9 órától a Soproni-hegyvidéken: a Tolvaj-árokban leukofilites feltárást terveznek, kis kapaszkodó fel a Kis-Ultrára, a gránátos, muszkovitos palákhoz és vissza egyéb kincsek mentén. A túra a gyermek- és ifjúsági tábor parkolójából indul, túravezető: Mesics Gábor és Nagy Mónika (06/70/218–7390). Előzetes bejelentkezés szükséges! Információ: 99/537–520, www.ferto-hansag.hu

Legnépszerűbb cikkek