| 2017. szeptember. 21. | 2 perc olvasás

Óvodai csoport indult a Kozmutza iskolában

A Soproni Kozmutza Flóra EGYMI, Általános Iskola és Szakiskola bővítette alapfeladatát, így a jövőben gyógypedagógiai óvodai ellátással szeretnék segíteni a sérült óvodáskorú gyermekeket nevelő családokat.

A bővítésről csütörtökön egy sajtóeseményen számolt be Horváth Lászlóné igazgató, Marek János a Soproni Tankerületi Központ igazgatója és Barcza Attila önkormányzati képviselő társaságában.

Kormányzati támogatás segítségével valósult meg a profilbővítéshez szükséges infrastruktúrafejlesztés a Kozmutza iskolában. Az épület földszinti részén kínálkozott lehetőség az óvodai csoportszoba, valamint az öltöző kialakítására, a közelmúltban felújított mosdóblokk pedig tökéletesen kielégíti az óvodás korosztály igényeit. Az új bútorzat mellett játékeszközöket, valamint speciális fejlesztő eszközöket is beszereztek, így biztosított az óvodás korosztály nyugodt életvitele az intézményben.

Szintén nagy öröm, hogy sor kerülhetett a pihenő – játszótér kialakítására az udvaron, így a biztonságos eszközöknek köszönhetően a legkisebbek is jól érezhetik magukat a szabadban. 

Óvodai ellátásban összesen 10 sérült gyermeket tud az intézmény részesíteni. A gyógypedagógiai feladatbővülését szakmailag az teszi indokolttá, hogy a korai intervenció szerepe nagy befolyással bír a gyermekek további életpályáját illetően. Minél korábban kap szakmai segítséget a fogyatékkal élő kisgyermek, annál nagyobb a javulás esélye, annál könnyebben integrálható a társadalomba. A gyermekek szempontjából nem elhanyagolható tényező a folyamatosság, mely biztosítja a zökkenőmentes átmenetet az egyes életciklusokban. A szülők számára szintén nagy segítség, hogy az intézményben 3-23 éves korukig biztonságban, hozzáértő szakmai kezekben tudhatják gyermekeiket.

Az óvodai feladatellátás személyi feltételeinek biztosítását belső átcsoportosítással, az intézmény saját humánerőforrásainak felhasználásával sikerült megoldani. Két óvodapedagógus-gyógypedagógus végzettségű kolléga foglalkozik a kisgyermekekkel, munkájukat gyermekfelügyelő támogatja. Az intézmény gyógypedagógusai rendelkeznek azzal a szakmai tudással, amely e korcsoport szakszerű ellátását biztosítani tudja.

Az óvodai feladatbővítéssel összefüggő beruházás összértéke 10 millió forint volt. Emellett az intézmény további bútorok, valamint fejlesztő- és takarítóeszközök vásárlására és mosdóblokk felújításra közel 14 millió forintot tudott fordítani az elmúlt év során.

A kormány a tankerületeken keresztül a nyári szünetben az ország minden részén végzett felújításokat és iskolabútor-cseréket. Összességében 500 millió forintból, több mint 400 iskolában 33 ezer új iskolabútornak, iskolapadnak, széknek örülhettek a gyerekek becsengetéskor

Csak a Soproni Tankerület 45 millió forint értékben hajthatott végre nyári karbantartást és iskolabútor-beszerzést, ennek köszönhetően valamennyi iskolában zökkenőmentesen indulhatott meg a tanév.

Legnépszerűbb cikkek