| 2021. július. 26. | 1 perc olvasás

Őzek az utakon – megkezdődött az őzek násza

Augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka, vadásznyelven: üzekedése. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet - mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete - azt kéri az autósoktól: a szokásosnál is figyelmesebben vezessenek, mivel az állatok nappal is sokkal aktívabbak, és gyakran keresztezik a közutakat. Az őz hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfaja (országos állományát 375 500-ra becsülik). A nagyvadgázolások során ennek a fajnak az egyedeit ütik el leggyakrabban az autók, jelentős részben július és augusztus közepe között.

Őznász idején a bakok űzik a sutákat, de egy másik bakot is elkergethetnek a territóriumukról. Ilyenkor az állatok sokkal óvatlanabbak, figyelmetlenebbek, mint általában. Az balesetek jelentős része azonban megelőzhető az alábbiak betartásával:

  • Ne csak a táblával jelzett útszakaszon vezessünk fokozott figyelemmel a következő hetekben!
  • Ha rosszul belátható az útszakasz vagy rosszak a látási viszonyok, vezessünk lassabban!
  • Ha őz szaladt át az úton, mindenképp számítsunk rá, hogy másik is követi! Lassítsunk, dudáljunk! Ha az ütközés elkerülhetetlen, vészfékezzünk, ne rántsuk el a kormányt! Letérve az útról vagy átsodródva a másik forgalmi sávba még nagyobb baj történhet.

Ha az ütközés bekövetkezett, mindenképpen hívjuk a rendőrséget! A vadelütés közúti balesetnek minősül, így bármilyen további ügyintézés alapja a rendőrségi jegyzőkönyv lehet. Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosultat – jellemzően vadásztársaságot – is értesíteni kell, erről általában szintén a rendőrség gondoskodik.

Borítókép: Hogya István | Hazai Vadfotós Egylet

Legnépszerűbb cikkek