| 2023. június. 7. | 2 perc olvasás

Palotaszínház az Esterházy Palota - Erdészeti Múzeumban

Újabb színfolttal gazdagodik a Soproni Egyetem szerteágazó kulturális tevékenysége, melynek újabb attrakciójaként nyáresti színházi előadássorozatot indul az Esterházy Palota-Erdészeti Múzeum belső udvarán.

A programsorozatot beharangozó sajtóeseményen Tóth Kázmér, a létesítmény igazgatója ismertette a kuriózumnak számító nyári eseménysorozat megvalósulásának hátterét, kiemelve azokat a technikai megoldásokat is, amelyek megvalósulása igazi színházi élményt fog garantálni az Esterházy Palotába ellátogatóknak. A közel 100 fő befogadására képes színházi udvar fedett nézőtérrel a legmodernebb hang- és fénytechnikával, valamint az előadásokhoz külön épített színpaddal teszi majd teljessé az élményt.

Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora kiemelte, az egyetem feladatai közé tartozik, hogy a kultúrában is minél aktívabb szerepet vállaljon, melynek részeként a hallgatóknak, a munkatársaknak és a lakosságnak egyaránt kikapcsolódást tud biztosítani a „Palotaszínház”. Az Esterházy Palota-Erdészeti Múzeum belső udvara tökéletes helyszínként szolgál kamaraelőadásokra, amelyek a nyári esték üdítő programjai lehetnek.

Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és az első előadás rendezője üdvözölte a kezdeményezést, majd a nyitó előadásra rátérve, felelevenítette azt a folyamatot, melynek eredményeként a megszokott kereteken túl is életre kelhetett Hunyady Sándor Lovagias ügy című tragikomédiája. Ebben „Virág úr”, az érzelmei által régi kerékvágásából kizökkentett tisztes polgár, békebeli bájt idéző történetét követhetik nyomon.

A tájékoztatón szó esett még a programsorozat második előadásáról a Frankie című darabról is, amelyben a Jászai-díjas művész, Bakos-Kiss Gábor már Frank Sinatra hangján tárja a nézők elé a felemelkedést, a bukást, a nihilt és a szerelem küzdelmének történeteit.

A Palotaszínház további bemutatói során júliusban színpadra kerül Csokonai Vitéz Mihály – Dorottya című művének újszerű játékstílussal megálmodott műve. Földes László – Hobo Hármasoltár című előadása során József Attila, Vlagyimir Viszockij és Jim Morrison műveiből válogat. A sorozat zárásaként Besenczi Árpád egymaga adja elő Petőfi Sándor - A helység kalapácsa „falusi” eposzát.

A Déryné Program keretében Sopronba érkező színdarabokra a belépő pedig mindösszesen 200 forint lesz, amit hamarosan a Erdészeti Múzeum jegypénztárában vásárolhatnak meg az érdeklődők .

A Palotaszínház előadásai:


06.23-24 Lovagias ügy – 20:00

07.01. Frankie – A király és a kárhozott- 20:30

07.07. Dorottya- 20:00

07.13. HOBO – Hármasoltár – 20:00

08.24. Helység kalapácsa – 20:00

Legnépszerűbb cikkek