| 2019. szeptember. 27. | 2 perc olvasás

Páneurópai Piknik Történelmi Vetélkedő

10 csapat mérte össze tudását a Páneurópai Piknik Történelmi Vetélkedő soproni döntőjében. A diákok olyan történelmi korszakot ismerhettek meg, melyben szüleik, nagyszüleik éltek, ahol a sorsfordító események helyszínén találkozhattak a történelmet formáló személyekkel. A dobogón végzett csapatok Berlini utazáson vehetnek részt.

3 fős csapatok vetélkedtek a Soproni döntőben. Az országos fináléra a 10 legjobb gárda érkezett abból a 70-ből, akik beneveztek a Páneurópai Piknik Történelmi Vetélkedőre. A diákoknak 3 fordulón kellett túljutniuk, hogy a döntőben szerepelhessenek. A versenyzőket és a zsűrit dr. Fodor Tamás polgármester köszöntette. - Megmondom őszintén, én meglepődtem, amikor meghallottam az első adatokat, hogy hányan voltak az elődöntőben és milyen nagyságú diákság lett ebbe bevonva – emelte ki a polgármester. - Azért örülök ennek, mert az ifjúság az, aki tovább tudja vinni az idén 30 éves jubileumát ünneplő Páneurópai Piknik szellemét – fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

A Páneurópai Piknik Történelmi Vetélkedőt a szervezők úgy álmodták meg, hogy az általános, illetve középiskolás diákokat megszólítva játékos formában, élményszerűen közelebb hozzák a 30 évvel ezelőtti eseményeket. - Nagyon fontos ez a verseny a feldolgozott téma miatt, illetve azért is, mert ez egy komplex vetélkedő – világított rá Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke. - Tehát nem csak szakmai tudást, hanem előadóművészetet, kreativitást, informatikai ismerteteket is át kellett adnia a gyermekeknek a jó eredmény érdekében – indokolta.


fotó: Griechisch Tamás

A diákokat olyan változatos feladatok elé állították, ahol a tények ismerete mellett szükség volt a kreativitásra, elszántságra és ügyességre is. - Szép hagyománya van annak, hogy jeles évfordulókat gondozunk – mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának  oktatásért felelős államtitkára. - Ilyen módon a jövő generációinak is megtanítjuk, megmutatjuk azokat az eseményeket, amelyek nagy hatással bírnak a történelmünkre, így akár a jelenünkre is. Ennek fontos jelentősége van, hiszen segít kialakítani a helyi kötődést, bemutatja egy-egy város, térség jelentőségét – osztotta meg velünk.


fotó: Griechisch Tamás

A versenyen mindenki a legjavát adta, a változatos feladatok komoly kihívások elé állították a diákokat. A történelmi vetélkedőt végül a salgótarjáni Uzoni Péter Gimnázium diákjai nyerték meg. - Jó élmény volt a verseny, a csapatokkal teljesen összekovácsolódtunk, sőt, mondhatni kialakult egy baráti légkör is – vázolta fel élményeit Ugró Donátó, a győztes csapat versenyzője.

A különböző értékes ajándékok mellett, a dobogón végzett csapatok és felkészítőik, részt vehetnek a berlini fal lebontásának 30. évfordulóján rendezett ünnepségsorozaton a német fővárosban.  

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek