| 2016. november. 25. | 2 perc olvasás

Parkerdő a közjó érdekében

Alapvetően három közcélú feladatot lát el a Tanulmányi Erdőgazdaság – mondotta dr. Jámbor László vezérigazgató, akit egy, a közelmúltban megtartott előadása apropóján kérdezett a Soproni Téma.

– A Tanulmányi Erdőgazdaság közcélú feladatai szerteágazóak, de alapvetően három kategóriába sorolhatók – tudtuk meg a vezérigazgatótól. – A tanulmányi jellegből ered a gyakorlati oktatás és a kutatás. Ennek adottak a természeti feltételei és megteremtettük az infrastruktúráját is. Fontos feladatunk a természetvédelem és az erdők közjóléti szolgáltatásaira épülő parkerdő fenntartása, fejlesztése. A felsoroltak mindegyike fontos számunkra. Itt jegyzem meg, hogy a Földművelésügyi Minisztérium ebben az évben Pro Silva Hungariae Emlékplakettel ismerte el ilyen irányú munkánkat. Összesen 17500 hektár erdőterületet kezelünk, ebből közel 5000 hektár védett, és több mint 5000 hektár Natura 2000 terület. 

Dr. Jámbor László vezérigazgató
Dr. Jámbor László vezérigazgató
fotó: Pluzsik Tamás

A soproniak és a városba érkező turisták azonban elsősorban a parkerdő lehetőségeit és szolgáltatásait használják ki. Köztudott: az ország második leglátogatottabb parkerdeje a soproni, és a legfelszereltebb a különböző mutatók alapján. Évente egymillió látogató keresi fel.

– Az ország első modern parkerdeje 1970-ben, a pilisi parkerdővel egy időben került kialakításra, de a híres erdőmester, Muck Endre  (1851–1925) már foglalkozott kialakításának gondolatával – folytatta dr. Jámbor László. – Már ebben az időben turistautakat jelöltek ki és gloriettek épültek. A legújabb, máig tartó fellendülés 1998-ban kezdődött, melynek eredményeként nagyszabású beruházási program indult. 

Kőhalmy Vadászati Múzeum
Kőhalmy Vadászati Múzeum
fotó: Leczovics Zsolt

Hogy mik is ezek? Felsorolni is elég: Sopron a kilátók városa. Tíz gyönyörű kilátó szinte körbeöleli a tájat. A közelmúltban nyílt meg a Károly-magaslaton a Kőhalmy Vadászati Múzeum és erdei büfé. A parkerdőben számos történelmi emlékhely található. Gondoljunk csak a Dalos-kőre, A Deák-kútra, Muck Endre emlékművére, az Ojtozi és az Ágfalvi csatára emlékeztető alkotásra, Roth Gyula emlékművére, és még sorolhatnánk. Itt található a Várhely Hallstatt kori sáncvára, a Páneurópai emlékhelyen pedig az akadémiai emlékerdő. 

Közös faültetés a Páneurópai emlékhelyen
Közös faültetés a Páneurópai emlékhelyen
fotó: Leczovics Zsolt

– Arra törekszünk, hogy lehetőség szerint mindenki jól érezze magát a parkerdőben, és valóban aktívan pihenhessen – vette vissza a szót a vezérigazgató. – Ezt a célt szolgálják a turistautak (összesen 369 kilométer), a tanösvények és a sétautak, a sportolási lehetőségek (erdei tornapálya, lovasutak, kerékpárutak, sífutópályák downhill- és hegyikerékpár-pálya), és a kiépített források is. Napjainkban több mint 30, úgynevezett foglalt forrás vízével hűsíthetik magukat a kirándulók. Lehetőség van piknikezésre is. Említésre érdemes, hogy az ország első tanösvénye a Ciklámen tanösvény, amely a Lövér-szállótól indul, és a Deák-kút, majd a Károly-magaslat irányába halad. Eléri a Hét bükkfát, a Hallstatt-kori temetőt, majd a kora vaskori földvárat, és Sopronbánfalván ért véget.

Egy ilyen írásban lehetetlen minden részletre kitérni, de feltétlenül meg kell említeni a tervezett, és a Soproni Témában már feldolgozott fejlesztéseket. Ilyen például a lombkorona tanösvény, a vadaspark és az a kerékpárút, amely a soproni-hegység bicikliútjait köti össze a Bécsi úti határállomásig vezető kerékpárúttal. 

Legnépszerűbb cikkek