Parlagfű szezon - mit tehetünk a kellemetlen allergiás tünetek ellen?

Orrfolyás, tüsszögés, könnyezés, bőrviszketés. Ez csak pár tünet azok közül, amik megkeseríthetik az életét egy allergiás embernek. A rovarcsípések, és a napfény is kiválthat allergiás tüneteket, de a nyári időszakban a parlagfű az, ami a legnagyobb problémát okozza.

A parlagfű-szezon július elejétől indul, és egészen szeptemberig tart. A legallergénebb gyomnövényeink közé tartozik. Rendkívüli módon ellenáll a környezeti hatásoknak, gyakorlatilag bárhol megmarad. A parlagfű a szélmegporzású gyomnövények közé tartozik, a pollenjeit száz kilométer távolságra is elviheti a szél. Habár egynyári növényről beszélünk, a magjai megmaradhatnak a talajban akár negyven évig is. Ez nagyon megnehezíti a kiirtását. 

dr. Visi Noémi
dr. Visi Noémi

A parlagfű pollenjének nagy a felülete, ezért nagyon sok, a levegőben megtalálható környezetszennyező, allergiát okozó anyag tud a pollenszemcsékre rátapadni.
- Ennek a folyamatnak több kellemetlen hatása is van. Részben a káros légszennyező anyag is okozhat egy allergiás folyamatot, illetve krónikus irritatív hatást is gyakorolhat a légutakra. - mondta el dr. Visi Noémi, soproni háziorvos

A pollen-allergiával felvehetjük a harcot, ha a parlagfüvet időben, még virágzás előtt kezdjük el irtani. Ezen kívül hasznos lehet, ha a nyári időszakban nem teregetünk szabadban, illetve gyakrabban mosunk hajat a megszokottnál, és ápoljuk az érzékenyebb bőrfelületeinket.

Borító: Illusztráció; forrás: Pixabay.com

Legnépszerűbb cikkek