| 2023. június. 22. | 1 perc olvasás

Partnerség Szent Farkas égisze alatt

Az eddigiek mellé hamarosan újabb szállal bővül az osztrák-magyar civil kapcsolatok köre. Ez a kapocs pedig regensburgi Szent Farkas személye. A salzkammerguti St. Wolfgangban jövőre ünneplik a famunkások és ácsok védőszentje születésének 1100. évfordulóját, ennek kapcsán pedig Sopronnal is keresték a kapcsolatot.

A jubileumhoz kapcsolódóan St. Wolfgangban és a Wolfgangsee térségében, valamint Regensburgban nagyszabású ünnepségsorozattal készülnek. A középkori szent kultúráját leginkább ápoló osztrák és német régiók – települések mellett szeretnék létrehozni a közép-európai Wolfgang (Farkas) helyek – települések közösségét – mondta el Vissi András, a soproni Scardobona Consulting ügyvezetője.

A hálózat egyik legkeletibb térsége Sopron, amelynek Bánfalva (Wandorf) és Balf (Wolfs) településrészeiben több évszázadra visszamenő tisztelete van a szentnek. Bánfalván a Pálos-karmelita kolostor alapjait egy Szent Farkas-kápolna képezte, illetve az egykor német többségű Wandorf főterén 2017-ben állítottak a szentnek szobrot. Balf német, eredeti nevén Wolfs települést pedig a neve alapján a szent oltalmába ajánlották. Balfon a Szent Farkas templom a szőlőhegy és a település gyönyörű dísze.

A jubileumi év rendezvényeinek közös előkészítésére június 14-én Franz Eisl st. wolfgangi polgármester vezetésével 7 fős küldöttség érkezett Sopronba. Az osztrák vendégek találkoztak Farkas Cipriánnal, Sopron polgármesterével, továbbá felkeresték a város Szt. Farkashoz kapcsolódó emlékeit. A jubileumi év kapcsán megfogalmazódott, hogy balfi szőlőhegyen termő szőlőből készülhetne a rendezvénysorozat ünnepi vörösbora, amit St. Wolfganból érkező vendégek szüretelnek a vödrökbe – számolt be a tervekről Vissi András.

Legnépszerűbb cikkek