| 2018. december. 12. | 2 perc olvasás

Pataki András a MTT egyik alelnöke

Újra megválasztották a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) egyik alelnökének Pataki Andrást, a soproni színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetőjét a Nemzeti Színházban tartott tisztújító közgyűlésen. A szakmai szervezet elnöke továbbra is Vidnyánszky Attila maradt.

A közgyűlésen négy alelnököt is választottak. A következő öt évben Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház; Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház; Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója és Pataki András a soproni intézmény vezetője az MTT új elnökségének tagja. A MTT tagjai közé a közgyűlés első felében felvételt nyert a Fórum Színház, a Magyarországi Német Színház és a Budapest Táncszínház, így már 68-ra bővült a szervezet tagjainak a száma.

-Megtisztelő, hogy már első körben, több mint kétharmados többséggel ismét bizalmat szavazott számomra a tagság a választásnál. Ez továbbra is elkötelezetté tesz a kitűzött feladatok iránt. Szeretném folytatni azt a munkát, amelynek fontos része az itthoni és határon túli színházak együttműködésének erősítése. Sopronban az elsők között indítottuk útjára a színháznevelési programunkat, amely találkozott a diákok és a pedagógusok igényével. A városban tartottunk a témában Színház-pedagógiai Napokat, ezeknek tapasztalatait egy könyvben összegeztük.  Ezt megkapták a velünk kapcsolatba álló oktatási intézmények is, továbbá eljuttattuk azt a társaság tagszínházaihoz –mondta Pataki András, aki hozzáfűzte: nagyon lényeges, hogy a köznevelésben minél szélesebb körben elterjedjen a színház-pedagógia szemlélete és módszertani kultúrája. Ehhez pedig szükséges a területtel foglalkozó szakemberek, pedagógusok, színész-drámatanárok képzésének az átgondolása, létszámuk növelése, programjaik alkalmazása az oktatási intézményekben. Mindemellett fontos a tantermi infrastruktúra fejlesztése, a megfelelő finanszírozási háttér megteremtése, s kapcsolódásuk a már meglévő színházi-neveléssel foglalkozó amatőr, alternatív társulatokhoz, csoportokhoz, a kőszínházakban létrejött programokhoz.

Vidnyánszky Attila, az MTT elnöke a tisztújítás utáni sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy büszkék lehetnek az elmúlt tíz év munkájára. Kiemelte: az elmúlt 8-9 évben az általuk kitalált, felépített rendszer szerint működik az egész színházi szakma, egyre több nézőt befogadva, egyre több színházi hellyel gazdagodva.

A következő évek munkájáról szólva elmondta, hogy számos dolgot újra kell szabályozni, tehát az előadó-művészeti törvény módosítása az egyik legfontosabb feladat. A befogadószínházak ügye, a pajtaszínházak, az amatőr színházak újraélesztése is központi témájuk és a nemzeti alaptantervvel kapcsolatban is van feladatuk.

A közgyűlésen a résztvevők beszámolót hallhattak a Magyar Teátrumi Társaság alapítása óta eltelt tíz évről és megvitatták az aktuális színházszakmai kérdéseket.

Szabó László, az MTT titkára két napirendi pontot emelt ki, a társasági adó (TAO) kérdését - hogy mi fog történni a magyar színházi világban a társasági adó rendszerének megszűnése után -, és a nemzeti alaptanterv témáját.

Mint mondta, rengeteg érv, gondolat elhangzott a közgyűlésen a TAO-helyzettel kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a közgyűlés kinyilvánította, hogy a Magyar Teátrumi Társaság együttműködik a kulturális kormányzattal, és segítségére lesz abban, hogy hogyan kell a TAO megszűnése utáni helyzetben fellépni, milyen módon kell a magyar színházi világ finanszírozottságát és működését megőrizni.

Arról is határoztak, hogy a nemzeti alaptantervvel kapcsolatosan és az oktatás, színházi nevelés területén a MTT aktív szereplő kíván lenni.
 


Fotók: Fejér János és Liszkay Lilla

Legnépszerűbb cikkek