| 2019. június. 12. | 2 perc olvasás

Patikanap – súlyos értékeket is mértek a szűréseken

Az Országos Patikanap keretében szerdán Sopronban is több patikában várták különböző rendhagyó programokkal, például tájékoztató jellegű gyors szűrővizsgálatokkal az egészségükre vigyázó lakosságot. Az ilyen akciók népszerűek, ugyanis a segítségükkel az emberek könnyebben tudják követni az egészségügyi állapotukat.

Az Arany Kígyó Gyógyszertár is szervezett egy akciót az Országos Patikanap alkalmából – itt többek között vércukor- és koleszterinszintet is mértek a vérnyomásvizsgálat mellett, de megvizsgálták az érdeklődők bőrét, testtömegindexét és szemeit is - a legtöbben arra törekedtek, hogy minél több vizsgálaton részt vegyenek.

 - Cukorbeteg vagyok, elég sok problémám van, a vérnyomástól kezdve a testsúlyzavarokig – vázolta fel Busku Zoltán. - Azt ellenőriztettem, hogy az értékeim változtak-e egy év alatt – emelte ki.

- Koleszterint, vérnyomást és vércukrot – sorolta fel Fodor Szaniszló, hogy ő mit szeretett volna ellenőriztetni az akció során. Végül több vizsgálaton is részt vett, ugyanis a rendezvény keretén belül gyorsan, kényelmesen és sorban állás nélkül tudta kikérni a szakértők véleményét.

A gyógyszertárakban dolgozók szerint mindenkinek érdeke, hogy részt vegyen a tájékoztató jellegű gyors vizsgálatokon, ugyanis így megtudhatják, egészségesek-e, vagy szükségük van orvosi segítségre – a tapasztalatok alapján az emberek felismerték ezt és sokan élnek a lehetőséggel.

- Évek óta nagyon-nagy az érdeklődés – emelte ki Dr. Kárpátiné Dr. Gangl Teréz, az Arany Kígyó Gyógyszertár vezetője. - Egy bizonyos törzsközönség alakult ki, így egyre kevesebb kiugró értéket mérünk, ugyanis az előző években kiszűrt betegek már gondozás alatt vannak. Ennek ellenére minden évben előfordul, hogy olyan emberekkel találkozunk, akiknek gyors segítségre van szüksége. Idén is találkoztunk kettő olyan emberrel, akiknek olyan magas volt a vérnyomásértéke, hogy el sem engedtük őket, hanem átkísértük a szomszédos háziorvosi rendelőbe – fejtette ki.

Az Országos Patikanap keretében Sopronban is számos gyógyszertárban várták az egészségükre vigyázó érdeklődőket. Az alkalmon az is elhangzott: a gyógyszertárak egyfajta egészségügyi centrumok, amelyek a népegészségügyi feladatok jelentős részének ellátásával segítik a lakosságot.

Az Országos Patikanapnak minden évben vagy egy kiemelt témája: idén a Komplex gyógyszertári adherencia fejlesztő program elindítására esett a választás. A program indításának célja a betegek gyógyszerhasználati együttműködésének erősítése. 

Legnépszerűbb cikkek