| 2022. augusztus. 29. | 5 perc olvasás

Pazarlásmentes tanévkezdés!

Az iskolakezdés kapcsán duplán fontos szerepet kap a környezettudatos szemlélet. Egyrészt remek alkalmat kínál arra, hogy a (leg)fiatalabb generációkat a fenntarthatóbb gondolkodásmód irányába terelgessük, másfelől pedig a diáksereg igen komoly lépéseket tehet a zöldebb jövőért.

  • Nézze meg mi menthető át tavalyról

A pazarlásra talán a legjobb példa a szótárfüzet, amelyből valószínűleg egyetlen darab is hosszú éveken át bírná, a legtöbben mégis új füzetet nyitnak minden egyes szeptemberben annak ellenére, hogy az előzőből csupán néhány oldal telt be. Már rögtön a tanév végén érdemes kiszortírozni és félretenni azokat az iskolai eszközöket, amelyek még hosszú ideig használhatók.

De ugyanígy megéri egy megkopott íróasztalt vagy nyikorgó széket is újrafesteni, megjavítani. Sőt, a csináld magad (DIY) projektek aranykorszakukat élik, így rengeteg olyan videót, képes útmutatót találni az interneten, amelynek segítségével új funkciót adhat a régi tárgyaknak, amelyeknek így nem kell a kukába kerülniük. Könnyedén csinálhat például egy elvásott ingből uzsonnás tasakot vagy tolltartót. A pazarlás visszaszorításával nemcsak a hulladék mennyiségét, hanem az iskolakezdésre fordított összeget is jelentősen csökkentheti.

  • Előzze meg a pazarlást

A pazarlás legjobb ellenszere, ha tudatosan megtervezi a tanszer-beszerző túrákat és ezzel egyidőben a minimálisra csökkenti az impulzusvásárlások számát. Ha nem tudjuk, hogy az egyes tanszerekből pontosan mennyi fogy majd évközben, akkor nem muszáj már rögtön szeptember előtt az egész esztendőre betárazni mindenből. Bár a tanévkezdés költséges mulatság, de néha megéri alaposabban átgondolni egy-egy ígéretesnek tűnő leárazást. Teljesen felesleges például 3-as csomagban megvenni a rajzórához szükséges festékpalettát vagy 20-as kiszerelésben a négyzetrácsos füzeteket. Ezek jó része többnyire úgyis a kukában végzi majd anélkül, hogy a gyermekek valaha használták volna. Ilyen esetekben célszerű összebeszélni az osztálytársakkal és együtt beszerezni a nagyobb csomagokat, így a kedvezményekről sem kell lemondania és hulladék sem keletkezik feleslegesen.

Kidobás helyett adja tovább a menthető értékeket

Ha pár dolgot mégis lecserélne, akkor a nagyobb értékű, jó állapotú és használható tárgyakat megéri továbbadni, így élettartamuk jelentősen meghosszabbítható. Az online vásártereknek köszönhetően ma már könnyedén továbbadhat például egy íróasztalon, de a kisebb termékek is, mint mondjuk a feleslegessé vált hátizsákok, tornazsákok, kiolvasott könyvek, számológépek is könnyedén új gazdára lelhetnek akár családi, ismerősi körben például a napjainkban (újra) egyre népszerűbb „cserebere” révén.

Szabaduljon meg szelektíven a feleslegtől

Fontos, hogy a kidobásra ítélt iskolaszerektől és egyéb kellékektől környezettudatos módon szabaduljon meg. Erre kínálnak remek lehetőséget az STKH teljes szolgáltatási területén megtalálható zöldudvarok (szám szerint 17), ahol a legkülönfélébb hulladékfajtákat adhatja le szelektíven.

Ha úgy érzi, hogy nem azon a pár szelektív gyűjtőbe dobott füzeten és tankönyvön múlik, gondoljon bele, hogy egyetlen kilogramm új papír előállítása 50 liter vizet emészt fel, de a folyamat során mészkő, kén és klór is felhasználásra kerül, de nagyjából egy kilogramm szén-dioxid és metán keletkezik. Ezzel szemben a visszagyűjtött papír feldolgozásakor 43%-kal kevesebb vizet, 56%-kal kevesebb energiát használnak fel, a levegőbe pedig 40%-kal kevesebb üvegházhatású gáz kerül. Az iskolatáskák súlyát nézve pedig egyértelmű, hogy már egyetlen diák több kilónyi papírt cipel magával, így minden szelektíven leadott füzet- és könyvkupac nagy lépést jelent a zöldebb jövő felé.

Mutasson jó példát otthon is

A környezettudatos szemléletmód nem újkeletű az oktatási intézmények életében, elvégre ki ne emlékezne az évenként egyszer megejtett osztályok közti papírgyűjtő versenyekre. Szerencsére napjainkban már nem csupán egyetlen napon gyűjthetik szelektíven a hulladékot a diákok, hiszen rengeteg iskolában megjelentek a szelektív edények. A szelektív gyűjtés azonban csak akkor működhet sikeresen, ha már a legkisebbek is megismerik annak szabályait és jelentőségét, hogy kellő motivációt kapjanak. Ebben kulcsfontosságú, hogy otthon is a jó gyakorlatokat láthassák, valamint beszélgessen velük környezettudatos témákról.

Számoljon le a fölösleges csomagolással

Klasszikus iskolakezdés előtti program a füzetek és tankönyvek bekötése (gyakran az utolsó pillanatban). Ma már számtalan olyan strapabíró füzet közül válogathat, amelyre teljesen felesleges egy műanyag fóliát ráhúzni. Amennyiben az iskola részéről mégis elvárás a csomagolás, úgy számos fenntartható, újrahasznosított megoldás közül választhat.

Csomagolja „zölden” a tízórait

Amíg a füzeteket – jó esetben – elég egyszer bekötni, addig a tízórait sajnos naponta kell csomagolni. Ezzel pedig rengeteg alufólia és papírszalvéta kerül kidobásra nap, mint nap, amelynek túlnyomó része olyan mértékben szennyezett ételmaradékkal, hogy nem is gyűjthető szelektíven. Bár ez elsőre apróságnak tűnhet, azért érdemes ránézni a konkrét számokra. A tavalyi esztendő 177 tanítási napból állt, óriási eltéréssel idén sem számolhatunk. Ahogyan a bevezetőben említettük, több mint 1,8 millió diák ül be szeptembertől az iskolapadba.

Az egyszerűség kedvéért számoljunk azzal, hogy mindegyikük csupán egyetlen szendvicset fogyaszt el naponta. Így összesen 318 600 000 szendvicset kell becsomagolnia a magyar szülőknek egyetlen év alatt. Ennek fényében már könnyedén belátható, hogy miért kampányolnak sokan zöldebb megoldásokért e téren is. Sokkal fenntarthatóbb és (költségkímélőbb) megoldás, ha olyan környezetbarát alternatívákkal helyettesíti az eddig csomagolásokat, mint a vászon szalvéta, a méhviasz vagy kukoricakeményítő felhasználásával készült kendő és persze a fém tízórais doboz.

 Felejtse el a PET-palackokat

És akkor a PET-palackokról még nem is beszéltünk, amelyből a Greenpeace kimutatása szerint csak hazánkban több mint másfél milliárdot használunk el évente. Hogy ezek a műanyag flakonok milyen súlyos veszélyt jelentenek a természeti környezetre nézve azzal korábbi írásainkban igen részletesen foglalkoztunk. Emellett szintén komoly problémát jelent a PET palackok újratöltése hosszú heteken át, hiszen a nagy meleg hatására akár az egészségre is veszélyes mikrorészecskék oldódhatnak ki a műanyagból! Sokkal zöldebb és egészségesebb megoldás, ha a tanévkezdés előtt gyorsan beszerez egy öko-palackot, amely hosszú távú, remek alternatívát kínál.

 Ismerje meg a helyi zöldségeseket

Ha a tízórai mellé gyakran kerül egy-egy friss gyümölcs is az iskolatáskába, akkor érdemes meglátogatni a helyi zöldségeseket. A náluk kapható gyümölcsök sokkal rövidebb utat tesznek meg, míg az üzletek polcaira kerülnek, mint a messziről exportált termékek, így sokkal kisebb környezeti terhelést jelent a szállításuk.

Keresse a környezetbarát alternatívákat, ahol csak lehet

Mivel óriási diákseregről van szó, minden egyes apró változtatásnak komoly szerepe lehet. Éppen ezért fontos, hogy amiből csak lehet, környezetbarát alternatívát válasszon az eddig használt műanyag termékek helyett, amelyek környezetkárosító hatásairól itt írtunk bővebben. Szinte nincs olyan tanszer vagy iskolai kellék, amelyből ne találna zöldebb terméket a megszokottnál. Hogy csupán néhány példát említsünk: újrahasznosított papírből készült füzetek, mappák és rajzlapok, bambusz írószerek és vonalzók, újratölthető tollak, újrahasznosított vászonból készült iskolatáskák, tornazsákok és tolltartók, de a sort még hosszasan folytathatnánk.

Hogy a lehetőségek tárháza mennyire kifogyhatatlan, azt talán az szemlélteti a legjobban, hogy ma már kapható olyan ceruza, amelynek a vége apró magokat rejt, így a termék életciklusa végén elültetheti azt, ahelyett, hogy kidobná.

Figyeljen oda, milyen tisztítószereket vásárol

A tudatos tanévkezdés kapcsán nem mehetünk el szó nélkül a kézmosás és a felületek tisztogatásának fontossága mellett sem. A szappanok, folyékony szappanok, kézfertőtlenítők és a tárgyak áttörléséhez használt tisztítószerek közt is számos környezettudatos megoldás közül válogathat.

Borítókép; pixabay 

Legnépszerűbb cikkek