| 2023. március. 26. | 3 perc olvasás

Alapszakaszgyőztes a Sopron Basket

Az alapszakasz első helyét már korábban bebiztosító Sopron Basket Határ Bernadett mellett Jelena Brooks, Olivia Epoupa és Dragana Stankovic nélkül Pécsett vendégszerepelt. Az NKA Universitas PEAC Kiss Virág vállsérülésétől hátráltatva a 20 pontos Sierra Calhoun extrájával és nagy hajrával 66-61-es győzelmet aratott.

Alice Kunek és Yvonne Turner triplájával a mérkőzés elején lépéselőnybe került a műtéten átesett Határ Bernadett mellett Jelena Brookst, Olvia Epoupát és Dragana Stankovicsot nélkülöző Sopron. A gyorsan megszerzett párpontos előnyét sokáig stabilan is tartotta a címvédő. Az első szakasz felénél Böröndy Vivi duplája után 12-7 állt az eredményjelzőn. A pécsiek az első percekben vállsérülést szenvedő Kiss Virág helyén sok lehetőséget kapó Olawuyi Adenike két duplájával és Sierra Calhoun triplájával kezdtek felzárkózásba. Amikor Calhoun triplája célt ért, 14-13-nál először vezetett a házigazda. A Magyar Kupa két héttel ezelőtti egyoldalú fináléjához képest jóval szorosabb küzdelem bontakozott ki. Az első szakasz hajrájában Olawuyi Adenike is betalált távolról a hazaiaktól, amivel 17-13-ra alakította az eredményt. A negyed utolsó percében Ezi Magbegor szépített, így végül 17-15-ös pécsi előnnyel ért véget az első szakasz. A második negyedet Sierra Calhoun és Fegyverneky Zsófia kosárváltása indította. Fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a csapatok.

Végül 21-19-es pécsi előny után Varga Alíz és Alice Kunek találataival tudta bevinni az első kisebb futását a címvédő. Ez egy 7-0-s sorozat volt, amivel 26-21-re fordítottak a vendégek. Az ekkor megszerzett előnyüket pedig tartották. Sőt, növelni is tudta a Sopron. Amikor a félidő utolsó két percébe fordulva Varga Alíz büntetői célt értek, 30-23-re módosult az eredmény és Jovan Gorec rendelte magához a tanítványait. A soproni csapatban kifejezetten pontos játékkal hozott extrát Erdélyiova Alexandra, akinek a hárompontosa és két büntetője 35-26-ra alakította az eredményt. Ezzel éppen a nagyszünethez érkezve alakult ki az első 20 perc legnagyobb különbsége. A Sopron 26-ból 11-et, a PEAC 34-ből 8-at dobott be mezőnyből. A harmadik negyed elején Jazmon Gwathmey duplájára Alice Kunek triplája érkezett válaszul, így 38-28-nál először nőtt kétszámjegyűre a differencia. Ezi Magbegor erősítette ezt meg, 40-28-ra alakítva az állást. Ez a 12 pont volt az egész mérkőzés legnagyobb különbsége. A PEAC azonban egy pillanatra nem adta fel. Számára a 4. helyért zajló versenyfutásban óriási volt a tét. Sierra Calhoun két triplájával igyekeztek megfogni a meccset a pécsiek. 40-34-nél időt is kért Gáspár Dávid.

Az időkérés után Varga Alíz talált be, de Szücs Réka triplája érkezett válaszul, így 42-37-nél már csak öt pont  választotta el a feleket. A hullámzó találkozón innen újra megugrott 46-37-re a Sopron. Erre Olawuyi Adenike válaszolt kétszer is, de Czukor Dalma triplája után 51-41-nél visszaállt a 10 pontos különbség. Sőt, amikor Alice Kunek hármasa célt ért, már 54-43-ra ment a címvédő. A harmadik etap végére 56-49-re szépített a PEAC. A hazaiaknak ez a felzárkózás új lendületet adott. A negyedik negyedet Olawuyi Adenike duplája vezette fel. Több, mint négy percig nem talált be a Sopron. A pécsiek 56-52-re zárkóztak fel ez idő alatt. Varga Alíz törte meg a soproni kosárcsendet, de ekkor már érezhetően lendületbe jöttek a hazaiak. Sierra Calhoun és Jazmon Gwathmey négy perccel a vége előtt 59-58-nál vezetéshez segítette a PEAC-ot. Ez egy 16-4-es széria volt. A végjáték pontszegény játékot hozott. Az utolsó három percben 59-59 után Ivana Katanic duplájával 61-59-re mentek a pécsiek. Ezt követően két percig egyik fél sem talált be. Egészen pontosan 49 másodperc volt a meccsből, amikor Sierra Calhoun triplájával 64-59-re elszakadt a PEAC. Időkérés után Varga Alíz talált be, de fordítási esélyei már nem voltak a Sopronnak. Az extázisban játszó pécsiek két kihagyott büntető ellenére is le tudták zárni a meccset.

Megérdemelt sikerével az NKA Universitas PEAC megszerezte a negyedik helyet és pályaelőnyben várja az Atomerőmű KSC Szekszárd elleni negyeddöntőt. Az alapszakasz elsőségét korábban megszerző Sopron Basket pályaelőnyből a Vasas Akadémiával vív negyeddöntőt.

Legnépszerűbb cikkek